Gyll: "Företagen missnöjda med regeringen"

På senare tid har ledare för flera svenska börsbolag klagat på det svenska näringslivsklimatet. Astra Zeneca, Ericsson och Scania hör till de företag som  

Astra Zeneca har hotat att lägga mer forskning utomlands om inte landstingen blir mer positiva till deras mediciner.

Telekomföretaget Ericsson vill ha bättre villkor för telekomindustrin och lastbilstillverkaren Scania vill ha lägre ersättningar till sjuka och arbetslösa.

Enligt Sören Gyll, som till i våras var ordförande för organisationen Svenskt Näringsliv, växer företagens missnöje med regeringens politik.

– Jag tror att många känner att man inte riktigt bryr sig om näringslivets frågor utan det är andra frågor som är viktiga och det är kanske det man vinner valet på. Därför tror jag att det finns en besvikelse både hos stora och små företag, säger han.

Missnöje med tillväxtsamtal
Enligt Sören Gyll är det bland annat ett magert resultat från näringslivets tillväxtsamtal med regeringen som ligger bakom direktörernas missnöje.

I förra veckan hotade Astra Zenecas forskningschef Martin Nicklasson med att lägga ny forskning utomlands om inte de svenska landstingen ser till att köpa bolagets nya mediciner.

Ericssons vd, Carl-Henric Svanberg, klagade också på stödet från staten. Nu stämmer Scanias vd, Leif Östling, in i kritiken mot politikerna.

– Det görs ingenting. Man vill gärna ha mer fler jobb men man har ingen idé om hur man ska skaffa de nya jobben och det är kanske det som Astra Zeneca menar och i det avseendet delar jag nog deras uppfattning. Politikerna behöver tänka om ordentligt, säger han.

Svårt få tag på arbetskraft
Östling klagar bland annat på svårigheten att få tag på arbetskraft i Sverige. Han vill se radikala reformer som kraftigt sänkt sjuklön och a-kassa för att få ut fler i arbetslivet.

Kritiken från Ericssons vd, Carl-Henric Svanberg, går ut på bristande förståelse för telekomindustrin hos den svenska regeringen. Precis som Martin Nicklasson på Astra Zeneca tycker Svanberg att villkoren är bättre utomlands.

– Vi får ju ett omfattande stöd var vi än vill etablera oss i världen från olika länders regeringar för att locka till sig investeringar. De förstår värdet av det, säger Svanberg.

Ger Sverige samma omfattande stöd?

– Det gör vi nog emellanåt men vi ligger inte bäst till i konkurrensen i världen. Jag tror att vi ska tänka på var vi har våra styrkor i Sverige, säger Carl-Henric Svanberg, vd för telekombolaget Ericsson.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista