Carl Lidbom under KU-förhören 1988.

Carl Lidbom är död

Uppdaterad 05:50
Ambassadören dog natten till måndagen och blev 78 år gammal.

Många minns förmodligen förhören i KU från mars 1989 då han munhöggs med riksdagsmannen Anders Björk.

– Den där frågan är bara trams. Jag tänker inte svara på frågan, för det där är bara trams, sa Carl Lidbom då i förhören.

På det svarade Anders Björck att ”Carl Lidbom borde veta hut!”.

Given plats i samtidshistorien
Förhören i Konstitutionsutskottet i mars 1989 blev på det här sättet en del av samtidshistorien där även Carl Lidbom fick en given plats.

Före förhören hade han en lång tjänstgöring bakom sig, som började i Svea Hovrätt där han arbetade fram till slutet på femtiotalet då han blev sakkunnig i inrikesdepartementet.

I slutet på 60-talet blev han konsultativt statsråd i justitiedepartementet i Palmeregeringen under justitieminister Lennart Geijer. 1975 blev han chef för handelsdepartementet.

Under sin tid i regeringskansliet arbetade han bland annat med att ta fram en ny konstitution för Sverige, som ledde till att Sverige fick endast en kammare i riksdagen.

1982 lämnade han kanslihuset och blev Sveriges ambassadör i Paris. Men 1987 utredde han Säkerhetspolisen Säpo på regeringens uppdrag.

Carl Lidbom lämnade sin ambassadörspost i Paris 1992, samma år som hans hustru dog, som led av svår polio under deras många år ihop.

”En person med två ansikten”
Som ambassadör blev han känd som en okonventionell diplomat. Han uppfattades emellanåt som rentav bufflig, men bilden var inte entydig, säger till och med antagonisten Anders Björk.

– Jag minns honom som en person med två ansikten. I det privata kunde han vara charmig och trevlig med mycket självironi. Han skämtade gärna om sig själv och sina politiska aktiviteter i små sammanhang. Men i offentligheten kunde han vara bufflig, och uppfattades nog, även av mig, som en person som kunde vara väldigt stöddig, säger konstitutionsutskottets dåvarande vice ordförande, numera landshövdingen Anders Björk.

”Varm och generös”
Ingvar Carlsson, före detta socialdemokratisk statsminister, håller inte med om att Carl Lidbom skulle vara bufflig.

– Jag upplevde honom tvärtom som en väldigt varm och generös person. Jag minns honom som en väldigt skarpsinnig och konstruktiv jurist i regeringskansliet. Det var egentligen Tage Erlander och Olof Palme som upptäckte att de där hade en väldigt skicklig medarbetare, säger Ingvar Carlsson.

 Marcus Ålsnäs
marcus.alsnäs@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista