Polis undersöker linbaneolyckan i Abisko

De tre unga män som skadades vid liftolyckan på tisdagen fick ligga kvar på sjukhus under natten för observation. Under tisdagskvällen påbörjade Luleå-polisens tekniker undersökningen på olycksplatsen.

Olyckan i Abisko inträffade på tisdagen när en liftstol släppte från vajern och började kana bakåt och sedan körde på liftstolen bakom.

I stolarna satt en 17-årig flicka från Narvik i Norge, en 16-årig pojke och två 22-åriga män från Kiruna.

De ingick i ett internationellt projekt arrangerat av Unga Örnar och skulle enligt planerna ha rest vidare till Norge på onsdagen.

Flickan skadades så svårt vid olyckan att hon avled. De tre andra passagerarna skadades, och fördes i helikopter till sjukhuset i Gällivare. Enligt läkarna var ingen av dem allvarligt skadade.

Krisgrupp från Narvik
En krisgrupp åkte på tisdag eftermiddag till Abisko för att ta hand om de drabbade, berättar Hans Stenmark vid räddningstjänsten i Kiruna.

– Det är både från sjukhus och kommun. Det är även en inkallad krisgrupp från Norge, från Narvik, den ort ungdomarna kommer från. Krisgruppen hjälper till att följa upp personerna. De lämnas inte. De kommer att följas upp längre fram också, säger Hans Stenmark.

Polisens tekniker på plats
Vid sextiden på tisdagskvällen flög två av polisens tekniker från Luleå till olycksplatsen för att påbörja den tekniska undersökningen. Undersökningen startade redan på tisdagskvällen och fortsätter på onsdagen.

Den två kilometer långa linbanan kontrolleras regelbundet, och den senaste besiktningen gjordes i vintras av Norska Veritas. De anmärkningar som kom upp åtgärdades, säger Putte Eby, som är platschef i Abisko.

– Det är årliga inspektioner som kommer hit och tittar och de godkänner linbanan. Vi följer regelboken, förstås, säger Putte Eby 

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se
 I samarbete med Radio Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista