Blodprov ska kunna ge svar på om en person har fått en hjärnskada eller inte. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Blodprov ska avslöja hjärnskador

Bra för patienten att slippa farliga undersökningar
1:29 min

Tusentals personer som drabbas av hjärnskakning kommer framöver att slippa dyra och ibland farliga undersökningar. Ett enkelt blodprov avslöjar om det uppstått en hjärnskada eller inte och nu kommer nya nationella riktlinjer. Det framkom vid en internationell konferens för hjärnforskare i Lund i dag

– Vinsten är ju dels för patienten att de inte behöver genomgå tidskrävande och dyr undersökning som innebär ganska mycket strålning och det är framför allt viktigt hos barn, säger Johan Undén, specialistläkare på intensivvården vid Skånes universitetssjukhus.

Hjärnan är ett av de få organ i kroppen där man hittills inte haft möjlighet att ta prover, men nu har man börjat identifierat så kallade biomarkörer i blodet som visar om det uppstått en skada i hjärnan. Markören är ett särskilt protein som utsöndras i blodet vid en hjärnskada.

Cirka 25 000 personer kommer varje år till sjukhus med hjärnskakning och datortomografi, eller skiktröntgen är i dag ett sätt att ställa diagnos.

– Det går bra med någon enstaka hos en vuxen, men även en sådan undersökning hos ett litet barn, ett spädbarn till exempel, kan vara ganska farligt.

Ett blodprov kan nu visa om patienten kan skickas hem direkt eller om det behövs ytterligare behandling. Inom sjukvården är det känt att de som kommer till sjukhus med misstänkt hjärnskakning är en svår grupp att ta hand om.

– Ungefär hälften av de patienterna är alkoholpåverkade och det är ju inte lätt att bedöma en alkoholpåverkad person och ibland kan det vara väldigt svårt att få en alkoholpåverkad patient in i en datortomografmaskin.

Biomarkörer kommer också få en avgörande betydelse i behandlingen av stroke, säger Bertil Romner professor i neurokirurgi.

– En markör skulle kunna göra att vi får snabbare svar på om det rör sig om en hjärnblödning eller en hjärnpropp, vilket är viktigt att få svar på för det är helt olika behandlingar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".