MAN och Scania får allt tätare band

Konkurrensmyndigheterna vill ha med ett ord i laget
1:17 min

Volkswagen har i dag lagt ett bud på samtliga aktier i lastbilstillverkaren MAN, och det här fick Scaniaaktien att dra iväg ordentligt.

Volkswagen har tagit ytterligare ett steg mot ett integrerat bolag för kommersiella fordon. Så heter det i pressmeddelandet som skickades ut från Volkswagens huvudkontor vid lunchtid.

Volkswagen hade då ökat på sitt aktieinnehav i MAN till lite drygt 30 procent  och passerat därmed budpliktsnivån och lagt ett erbjudande till övriga aktieägare.

MAN, Volkswagen och Scania har täta ägarband med varandra kontrollerat av Volkswagen. I dag äger MAN drygt 13 procent av aktierna i Scania och Volkswagen nästan 46 procent. Röstmässigt har de två tyska företagen över 88 procent i Scania.

Volkswagens VD Martin Winterkorn har länge talat om ett närmare samarbete mellan de tre och reaktionerna på Stockholmsbörsen fick Scaniaaktien att dra iväg på spekulationerna om att Volkswagen också ska lägga ett bud på Scania.

Men att slå ihop tre stora lastbilstillverkare i Europa är komplicerat. Inte minst för att konkurrensmyndigheterna vill ha ett ord med i laget.

För drygt elva år sedan fanns planer på att slå ihop Volvo AB och Scania. Den gången sa konkurrensmyndigheterna nej med motiveringen att de ihop skulle få för stor del av Europamarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".