Boende har fått hämta sina saker från evakueringszonen. Foto: Kyodo News/Digitalglobe/Scanpix

Tepco vill ha stöd från regeringen

Skadeståndskraven beräknas bli minst 700 miljarder kronor
1:41 min

I Japan har kärnkraftsbolaget Tepco i dag bett regeringen om hjälp. Det privata företaget hotas av konkurs, efter kärnkraftskatastrofen och alla krav på ersättning från de drabbade.

Hundratals spelmaskiner lyser och väsnas. På väggen utanför skriker en fasadstor teveskärm ut reklambudskap. Och på hörnet står en av Japans en miljon läskautomater och erbjuder kyld dricka.

Obegränsad tillgång på el har ansetts given i Japan. Och kärnkraftsjätten Tepco har levererat.

Var tredje Japan får sin elektricitet från Tepco. Men när tsunamin slog in över reaktorerna för nästan precis två månader sedan, förändrades allt.

I dag gick Tepcos ledning till Japans industriminister och förklarade att bolaget inte kommer att klara av både reparationerna av anläggningarna och kraven på skadestånd från de tiotusentals människor som fått sina liv förödda.

Skadeståndskraven beräknas bli minst 700 miljarder kronor.

Inom en radie på två mil från reaktorerna är allt nu öde och evakuerat. Jordbruk står övergivna, företag har stängt och bostäder övergivits. Och i hela regionen hotas alla bönder av konkurs eftersom deras produkter inte får säljas på grund av för hög strålning.

Japans regering ska senare i veckan besluta om räddningsinsatser för kärnkraftsbolaget. Förmodligen kommer regeringen att skjuta till pengar i utbyte mot aktier. Det skulle i så fall innebära, att Tepco delvis förstatligas.

Det är knappast möjligt för Tepco att vända sig till den privata marknaden för att få in mer pengar. Bolaget har sedan i mars förlorat 80 procent av sitt värde på aktiemarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".