EU-sanktioner mot syriska ledare

Agneta Ramberg rapporterar
1:46 min

EU har idag infört sanktioner mot 13 namngivna personer i den syriska regimen. Men presidenten undantas från sanktionerna.  Tre syriska städer hålls just nu avskurna av armén, tusentals grips och över 800 har enligt mänskorättsorganisationer dödats.

Den syriske presidentens yngre bror Maher toppar listan över regimfigurer som EU nu belägger med reseförbud och frysta tillgångar. Maher al Assad, en av Syriens allra mäktigaste män, leder arméns fjärde brigad - den som har satts in med stor brutalitet mot protesterande städer.

På listan finns också presidentens kusin, Rami Makhlouf. En miljardär, som bl a äger Syriens största mobilnät och som EU säger bidrar till att finansiera regimen och därmed dess våld. På listan finns också inrikesministern och chefer för säkerhets-och underrättelsetjänster.

Men däremot inte president Bashar al Assad själv. Han har också undantagits från de liknande sanktioner USA har genomfört mot syriska regimtoppar.

Detta återspeglar en diskussion och debatt som förs både i och utanför Syrien om Bashar al Assads egen roll i vad som händer. Många, också bland regimens starkaste motståndare, tror att Bashar al Assad skulle vara mer reforminriktad om han kunde.

Det sägs att det inte är han själv, utan ännu hårdförare delar av familjen och regimens inre krets som styr. Detta att han egentligen är en reformatör, som möter motstånd i kretsen runt sig, är också en bild Bashar al Assad själv har odlat under de elva år som gått sen han ärvde presidentmakten från sin far.

Den bilden blir allt mindre trovärdig ju mer våld regimen använder utan att Bashar al Assad på något sätt distanserat sig från det. Men än så länge anser både USA och åtminstone majoriteten i EU att det är värt att hålla kanalerna öppna till den syriske presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".