1 av 5
Ett barn med rebellernas flagga i Benghazi. Foto: Bernat Armangue
2 av 5
Efter Natos bombningar, regimen visar upp effekterna.Foto Darko Bandic/Scanpix
3 av 5
Effekten av nattens bombningar visas av Kadaffiregimen.Foto: Darko Bandic/Scanpix
4 av 5
Officiella byggnader som ska ha träffats under bombräden.Foto:Darko Bandic/Scanpix
5 av 5
Libyskt flyktingläger i tunisiska Remada, fyra mil från gränsen. Foto: Karin Laub/Scanpix

Nato intensivbombar Libyen

1:36 min

Tripoli i Libyen har under natten utsatts för de mest intensiva Natobombningarna på flera veckor. Samtidigt vädjar FN till alla sidor om vapenvila för att kunna föra in mat, vatten och mediciner till libyerna.

Strax efter midnatt började Nato sitt flyganfall. Under flera timmar skakades Tripoli av kraftiga explosioner, som ska ha träffat minst fyra olika mål.

Bland annat Moammar Kadaffis residens, ett kvarter som hyser den militära underrättelsetjänsten och en regeringsbyggnad. Ett telekommunikationstorn ska också ha träffats och enligt vittnen steg rök från området nära det statliga tv-bolaget och nyhetsbyrån Jana.

Bombanfallet kom efter att Natos chef, Anders Fogh Rasmussen, igår sa att att tiden håller på att rinna ut för Gaddafi och att han borde inse att det inte finns någon framtid för hans regim i Libyen.

Oppositionen rapporteras nu kontrollera större delen av östra Libyen medan Gadaffi fortfarande styr den västra delen och Tripoli. En libysk oppositionstidning uppgav igår att rebellstyrkor ledde ett uppror i Tripolis förstäder, men det dementerades av regeringen.

FN:s katastrofhjälpsamordnade, Valerie Amos, vädjade igår till alla sidor i konflikten om vapenvila för att kunna evakuera flyktingar och föra in mat, vatten, mediciner och annan hjälp till Libyens folk.

– Landet är helt paralyserat av bristen på förnödenheter, varnade Valerie Amos. Samtidigt uppgav hon att 750 000 människor har flytt från Libyen sedan konflikten startade i februari - de flesta till Tunisien.

Runt 5000 personer sitter just nu fast i gränsövergångarna till Egypten, Tunisien och Niger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista