Förslag om högre skatt på stadsjeepar också utomlands

Som Ekot tidigare berättat vill miljödepartementet höja skatten på stadsjeepar och andra bilar som släpper ut mycket koldioxid. Och även i andra länder diskuteras olika förslag, bland annat högre beskattning, för att minska användningen av de miljö-ovänliga stadsjeeparna.

- Om jag ser en bonde köra genom oländig terräng med en jeep är det en sak - men när man ser någon som försöker manövrera en stadsjeep runt grinden till sina barns skola tänker man - du är en komplett idiot.

Så sa Londons borgmästare Ken Livingstone nyligen i en TV-intervju.

- Sådana bilar hör inte hemma i city - de är bara statussymboler för folk som har för mycket pengar - fortsatte han. Och föreslog att de i stället skulle använda överskottet i kassan till semesterressor.

Och han är inte ensam.

Flera politiker här i Storbritannien diskuterar hur användningen av stadsjeepar som ökar utsläppen av koldioxid i städerna - ska minska.


Exempelvis har liberaldemokraten och parlamentsledamoten Norman Baker föreslagit ny lagstiftning som ska reglera både försäljningen och användandet av jeeparna.
Liksom Ken Livingstone vill han att det ska vara förbjudet att använda dem vid skolgårdar. Och att de ska beskattas mer än andra bilar.

Och den konservativa parlamentsledamoten Robert Walter tycker inte bara att de är ett gissel i städerna utan att de också förstör friden på landsbygden. Därför vill han att det ska vara förbjudet att använda dem vid gångvägar och promenadstråk.

Gunilla Österlund, London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista