Telia Soneras vinst högre än väntat

Svensk-finska Telia Sonera har gjort en högre vinst än väntat under våren, 5,6 miljarder kronor. Men lönsamheten har försämrats, försäljningen går ner bland annat för att priserna inom telefoni pressas nerår av en stenhård konkurrens mellan mobiloperatörerna.

Men den stora nyheten från Telia Sonera idag var att aktieägarna ska få dela på 30 miljarder under de kommande tre åren.

Det beslutet har styrelsen tagit efter en envis och stark kritik från de stora aktieägarna och investerarna. Svenska staten äger nästan hälften av bolaget och också näringsdepartementet har antytt att en utdelning av en del av bolaget stora stinna kassa på 50 miljarder kronor vore önskvärt.

Telia Soneras hundratusentals små aktieägare kan alltså glädjas över att få del av vinsten på det här sättet under de kommande tre åren. Nära hälften av vinsten ska delas ut men på vilket sätt är inte klart ännu.

Just i dag kan den som äger aktier i Telia Sonera vara nöjd, hittills har värdet gått upp med över 6 procent till  33 kronor och 60 öre.


Men det kom också ett annat besked från bolaget i dag som kan tolkas som en flört med den andra storägaren finska staten. Finanschefen Kim Ignatius som kommer från Sonera blir ny vice VD efter Harri Koponen som sparkades ut ur bolaget för en månad sedan.

Brita-Lena Ekström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista