En bild av entreprenörernas dröm om ett ultramodern affärs- och bostadskvarter i Afrikas största stad Lagos, Nigeria. Foto: Maria Sjöqvist/SR.

Afrikas Manhattan tar form i Nigeria

SR:s korrespondent Maria Sjöqvist rapporterar från Lagos
3:14 min

I Afrikas största stad Lagos i Nigeria byggs just nu en helt ny stadsdel i ett gigantiskt byggprojekt. På en konstgjord ö ute i havet ska staden få ett helt nytt affärs- och bostadskvarter som marknadsförs som ett Afrikas nya Paris och Manhattan i kombination.

En av entreprenörernas marknadsförare visar runt bland kartor och byggmodeller på det som ska bli en av Afrikas absolut modernaste stadsdelar. 

Skeppslast efter skeppslast med sand muddrad från havets botten skeppas just nu in till den eroderade stranden i Lagos, för att fylla ut nio miljoner kvadratmeter att bygga nytt på. 

Atlantvindarna sveper in över den höga vallen som byggts mot havet. Det är bakom vallen som den nya stadsdelen i Lagos ska byggas. Den ska ge staden en helt ny skyline med höga skyskrapor, gröna promenadområden och miljövänlig skötsel av allt som har med el och vatten att göra. Långt borta i fjärran ligger Lagos nuvarande skyline. 

Till skillnad mot det gamla vanliga Lagos där el- och vattenförsörjning fungerar ibland, i vissa kvarter, för dem som har tur bland de 14 miljoner invånarna, ska den nya stadsdelen vara helt självförsörjande var det gäller el och vatten. 

Här ska vägnätet fungera i en stad som annars lider av ständigt trafikinfarkt. Spårväg och färjor på nybyggda kanaler ska utgöra en del av kollektivtrafiken för den kvarts miljon människor som ska bo och arbeta så småningom enligt byggarnas planer. 

Mark är dyrt och åtråvärt i det snabbt växande Lagos, och därför tror vd:n på ett av de inblandade bolagen, David Frame, inte att det blir något problem att sälja den nya marken vartefter den blir klar. Speciellt stort har intresset varit den senaste tiden, menar han. 

På grund av den ekonomiska krisen i väst och den långsamma återhämtningen, är investerare som normalt skulle ha satsat på Europa eller Dubai nu intresserade av Västafrika, en region med god tillväxt i dag, säger David Frame. 

Skeptikernas invändningar om att i tider av naturkatastrofer bygga ett så gigantiskt projekt av nära på fantasiproportioner rakt ut i vattnet, viftar David Frame bort. 

Den sju meter hög vallen mot havet ska räcka enligt alla tekniska tester, är de inblandade övertygade om. De styrande i Lagos stöder projektet för att det ska hjälpa till att stoppa erosionen av megastadens strandlinje. Och naturligtvis också för att det ger en stad med notoriskt dåligt rykte ett nytt ansikte utåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".