Al Jazeeras reporter Dorothy Parvaz greps 29:e april i Syrien och har fortfarande inte hörts av. Foto:Joshua Trujillo/Scanpix

Massgripanden i Syrien

I Syrien pågår massgripanden av oppositionella i de städer den syriska armén har gått in i och håller avspärrade från omvärlden.  Mer än 800 människor har hittills dödats under demokratiprotesterna, enligt människorättsorganisationer.

Från Damaskusförorten Moadamiya har det hörts tung skottlossning idag- men det som händer där nu sker utan insyn. Moadamiya är avspärrat av den syriska armén och både fasta telefonnätet och mobilförbindelser är avklippta.

I kuststaden Banias där stridsvagnar rullade in i lördags morse och kanonbåtar lade sig i vattnet utanför fortsätter soldater gå från hus till hus och leta oppositionsaktivister - över 400 mänskor hålls av armén på Banias fotbollsstadion.

Liknande arrestringsräder pågår i landets tredje största stad, Homs, också den till stor del avspärrad av armén - och nere i södra Syrien körde stirdsvagnar inatt in i flera byar utanför den redan armébelägrade staden Daraa. Daraa har ockuperats av den syriska armén i två veckor.  FN uttrycker växande oro för situation där.

Det blir allt tystare från dessa belägrade städer och byar- allt mindre information om vad som händer i dem når omvärlden. Med mobil och telefonförbindelser avklippta har satellittelfoner varit enda vägen att få ut information och videoklipp - men regimen tycks ha lyckats spåra många av dem - en regimtrogen syrisk tidning skrev idag om vad man kallade "väpnade celler" med datorer och satellittelefoner, som hade gripits i Banias.

En del av de oppositionella har använt sig av mobilnät med bas i grannländerna Jordanien och Libanon, men det fungerar inte heller lika bra längre. Dessutom har internet blockerats och bara de som lagligen har satellitöverföring kan surfa på nätet, som utländska ambassader.

Väpnat uppror är vad regimen hävdar att demokratiprotesterna är - och man anser sig vara på väg att en gång för alla krossa dem.

--Jag tror och hoppas att vi är nära slutet på den här historien' sa en rådgivare till presidenten Bashar al Assad till tidningen .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".