Det svenska granatgeväret Carl Gustaf. Foto: Tobias Wallström/Scanpix.

Regeringen och S eniga om krav för vapenexport

"Det är inte tillräckligt starka krav"
1:44 min

Det ska ställas krav på demokrati i de länder som Sverige exporterar vapen till. Det har Socialdemokraterna och de fyra regeringspartierna nu kommit överens om. Formellt tas beslutet i utrikesutskottet på torsdag, men redan nu står det klart att det finns en majoritet bakom överenskommelsen, enligt Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin.

– Vi är väldigt glada över att vi har kommit dit efter så många år i utskottet där de borgerliga har avslagit våra motioner, att vi äntligen har kommit till en situation där vi nu har ett tillkännagivande till regeringen att de ska återkomma med en ny lagstiftning som gör det omöjligt att sälja vapen till diktaturer.

Det är på torsdag som utrikesutskottet tar beslutet att kräva av regeringen ett tillkännagivande där regeringen uppmanas att återkomma med skärpt lagstiftning för svensk vapenexport och krav på demokrati för att export ska tillåtas. Bakom står alltså socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna.

Socialdemokraterna har förhandlat med regeringen och enligt Urban Ahlin kommer det inom ett eller två år att finnas en skärpt lagstiftning.

I regeringen har Folkpartiet och Kristdemokraterna drivit frågan och har i hårda förhandlingar i samarbetskansliet lyckats få moderaterna att ändra sig. Moderaterna har varit emot en förändring av villkoren för svensk vapenexport men har nu ändrat sig.

– Det är viktigt att alliansen tillsammans med s eller tillsammans med så många partier som möjligt är överens i de här frågorna, vi är inte färdiga än, vi ska justera på torsdag. Men vår ambition är att vi ska ha en så bred överenskommelse som möjligt, säger Karin Enström, moderat ordförande i utrikesutskottet.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet som också kräver att det ska vara demokrati i länder som köper svenska vapen kommer inte att stödja uppgörelsen mellan regeringspartierna och socialdemokraterna. Det är inte tillräckligt starka krav menar Hans Linde i Vänsterpartiet.

– Det finns överhuvudtaget inga sådana garantier i den här överenskommelsen. Det är väldigt vaga skrivningar om hur man ska skärpa lagstiftningen när det gäller ickedemokratier, men det här innebär inte på något sätt vad jag kan se några som helst garantier för att Sverige kommer att upphöra med vapenexport till diktaturer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".