Foto: Nils Eklund/SR

Virtuell blindkäpp ska hjälpa synskadade

Tekniken bygger på lasersensorer
1:42 min

Ett nytt unikt hjälpmedel för synskadade kan vara på väg att bli verklighet. Det är forskare vid Luleå tekniska universitet som konstruerat en slags virtuell blindkäpp.

Den virtuella blindkäppen ska fungera hjälpa synskadade att känna av hinder i sin omgivning långt innan de slår i dem.

– Det känns ganska mycket som att hålla i en vanlig käpp faktiskt, eftersom jag flyttar käppen mot någonting tills det tar stopp. Så att jag flyttar den här kulan och där jag känner en vägg, där är det en vägg, säger 25-åriga Daniel Innala Ahlmark som är forskningsingenjör och som själv är synskadad.

Tekniken bygger på lasersensorer och en dator som skapar ett i realtid uppdaterat tredimensionellt landskap av omgivningen.

Ett landskap som den synskadade manövrerar sig fram igenom med hjälp av en robot vars vita joystick, liten som en pingisboll, fungerar som känselspröt.

– Här kan man känna det jag misstänker är en dörr som är insjunken i väggen. Man känner en liten grop helt enkelt, säger Daniel Innala Ahlmark.

Daniel har ledsyn och rör sig i vanliga fall med en riktig blindkäpp. Men med den virtuella käpp som han och de andra forskarna tagit fram känner han exempelvis av en öppnad dörr på glänt i en korridor, redan på flera meters avstånd.

– Fördelen är att vi inte är begränsade till en normal blindkäpp som kanske är 1,5 meter lång, utan vår virtuella blindkäpp kan vara fem meter eller tio meter, säger Kalevi Hyyppä som är professor i industriell elektronik.

100 000 svenskar uppskattas i dag ha någon form av synskada. I Luleå finns hjälpmedlet än så länge monterat på en elektronisk rullstol. Men på sikt ska utrustningen kunna bäras i en ryggsäck med joysticken i handen, är det tänkt.

Sådana liknande hjälpmedel har forskare i bland annat Tyskland visserligen redan tagit fram, men de är begränsade eftersom tekniken då byggt på att omgivningen preparerats, säger professor Kalevi Hyyppä.

– Som den blinde kan navigera efter, men vi strävar efter att kunna göra något utan att behöva göra något med miljön, den ska vara som vanligt helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".