EKONOMI

USA och Kina i framgångsrikt toppmöte

Men låsta positioner i politiska frågor
1:52 min

De två ekonomiska supermakterna, USA och Kina, avslutade i går ett toppmöte som beskrivs som relativt framgångsrikt. Bland annat lovade Kina att låta utländska företag konkurrera om teknologiorder från lokala myndigheter, en potentiell jättemarknad.

I de politiska frågorna, inklusive mänskliga rättigheter, var positionerna ganska låsta men det gick mycket bättre när det gäller de fortsatta ekonomiska relationerna mellan länderna, även om en del skeptiker i USA tror att det blir mer ord än handling.

– Vi har sett väldigt lovvärda förändringar i Kinas ekonomiska politik, sa USA:s finansminister Timothy Geithner efter mötet.

En framgång för USA var att Kina lovade att öppna upp marknaden för lokala myndigheter. Hittills har de bara fått köpa kinesisk-ägd teknologi.

Tidigare i år avskaffade Kina den regeln när det gäller statsupphandling, nu meddelade man att det också gäller uppköp från lokalmyndigheter.

Andra framgångar för USA:s del var att Kina i varje fall antydde att man ska låta utländska bolag få sälja bilförsäkringar där, Kina är det land där det nu säljs mest bilar.

De sa också att de ska vidta åtgärder för att se till att den elektronik de statliga myndigheterna använder inte är piratkopierad, det ska även bli lättare för amerikanska fonder att verka i Kina.

Från kinesisk sida uttrycktes viss oro över dollarns stabilitet. Dollarn har sjunkit med 8 procent i år jämfört med en korg av valutor, vilket minskar den kinesiska valutareserven.

USA lovade att vara uppmärksamma på alltför stora kast i dollarkursen.

Däremot framförde Kina, enligt rapporterna, ingen oro när det gäller det stora amerikanska budgetunderskottet.

I den ständiga frågan om värdet på den kinesiska valutan, yuan, nåddes inga direkta framsteg.

Den har ökat med 5 procent på knappt ett år och finansminister Geithner begärde att den ska stärkas ytterligare, men den kinesiska sidan sa att de kommer att låta den öka i en takt de själva bestämmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".