Rättegång mot brittiska soldater

I Storbritanniens högsta domstol inleddes på onsdagen förhandlingar om sex irakier som dödades av brittiska soldater under ockupationen av Irak. Den brittiska regeringen har hittills vägrat att gå med på att utreda dödsfallen.

– Vad domstolen kommer fram till har avgörande betydelse för alla de irakier som har anhöriga som dödats eller misshandlats av brittiska soldater, sa advokat Paul Shiner utanför domstolen i London på onsdagen.

Ett av de sex fall som nu tas upp i domstolen gäller en irakisk hotellreceptionist som misshandlades till döds. Brittiska soldater hade tagit honom och fem andra hotellanställda till fånga.

Vittnar om misshandel
En av dem vittnade om hur de blev slagna, fick iskallt vatten hällt över sig, men inget att dricka utom det de kunde suga i sig genom de dubbla, blöta huvorna. Och om hur soldaterna tävlade om vem som kunde sparka iväg en fånge längst. Helst skulle de sparkas in i väggen.

De andra fem fall som domstolen nu granskar gäller fem irakier som skjutits till döds i fångenskap, i sina hem eller på gatan.

Enligt de anhöriga och deras advokater var det ett brott mot lagstadgade mänskliga rättigheter. Irak var under ockupation och kriget var över.

– Det var lika fel att döda en fånge i Irak som det skulle vara i London, säger advokat Paul Shiner.

Regeringen har vägrat
Hittills har den brittiska regeringen inte gått med på att utreda dödsfallen och sagt att krigsmakten följer lagarna.

Men de irakiska familjerna och deras advokater hävdar att soldaterna brutit mot lagen om mänskliga rättigheter. De kräver oberoende utredningar och att någon ställs till svars för att deras anhöriga dödats och torterats.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista