Sjukvårdare framför en utbränd buss.

Över hundra döda i irakiska bombdåd

Uppdaterad 22:40
Onsdagen den 28 juli blev en alldeles ovanligt blodig dag för Irak. Sammanlagt har över hundra människor dödatas i olika bombdåd och attacker under dagen.

Den blodigaste attacken på över ett år, en bilbomb i staden Baquba några mil norr om Bagdad krävde minst 68 människors liv på onsdagsmorgonen.

Körde in i kö
Vittnen såg hur en bil vid halvtiotiden snabbt körde förbi en minibuss och sedan rakt in i en kö av män som sökte jobb som poliser. Därefter exploderade den.

21 av dödsoffren befanns sig i minibussen. Resten var polisaspiranter och andra oskyldiga på gatan.

Direkt efter explosionen ryckte poliser ut för att föra skadade och döda på lastbilar till sjukhus. Flera av offren brann bland bråten. Vittnen talar om vidriga scener som utspelades och förödelsen blev stor. Över femtio personer skadades.   

Värsta attacken sedan maktöverlämnandet
Självmordsattacken är den blodigaste sedan maktöverlämnandet för exakt en månad sedan.

Säkerhetsstyrkor och polis har varit vanliga måltavlor för terrorister som motsätter sig den nya regeringen och de USA-ledda styrkorna i landet.

Söder om Bagdad dödades också sju irakiska soldater i en eldstrid med rebeller varav omkring 35 dödades.

I Falluja dödades också fyra irakiska poliser av en bomb när deras fordon passerade en bro strax utanför staden. Amerikanska styrkor i konvojen klarade sig oskadda.

Människor har också dödats i provinsen Anbar och i staden Kirkuk.

Richard Myrenberg, Amman
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".