Staten åter vinnare på Telia

Svenska staten blir än en gång storvinnare i kampen om vem som kan tjäna pengar på Telia. Den här gången blir det extra klirr i statskassan på drygt 13 miljarder kronor.

Så mycket får den statliga ägaren sen bolaget beslutat dela ut extrapengar till aktieägarna. För de hundratusentals småaktieägarna handlar det om drygt sex kronor för varje aktie.

För fyra år sen, när statliga Telia börsnoterades, kammade svenska staten in 63 miljarder kronor. Det var betalningen för den fjärdedel av Telia som då såldes ut på börsen. Redan då stod det klart att staten var en vinnare.  

Aktien rasade
Den dryga miljon svenskar som köpte Teliaaktier för 85 kronor styck blev snart förlorare. Aktien hamnade under det priset efter bara några veckor och kostade en knapp femtiolapp vid jultiden. Aktien har sen dess pendlat mellan 20 och 30 kronor.

Nu när TeliaSonera ska dela ut 30 av de drygt 50 miljarder som finns i kassan, får staten i egenskap av ägare till nära hälften av bolaget, påfyllning i sin kassa med drygt 13 miljarder.

Men finansminister Bosse Ringholm kammar utöver det in extra skattepengar. Skatt som alla aktieägare får betala på de drygt sex kronor per aktie som extrautdelningen ger.

Enveten kritik
Beslutet att ge aktieägarna mer pengar kommer efter enveten kritik från storägarna om att bolaget håller för hårt i pengarna. Köp och expandera eller ge oss, har det hetat under en längre tid.

Och på onsdagen kan TeliaSoneras aktieägare, utöver beskedet om extrapengar, glädjas åt att börsen höjde värdet på aktien med några kronor efter bolagets besked om en vinst på 5.6 miljarder för andra kvartalet, och sist men inte minst, om extrapotten på 30 miljarder.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista