1 av 2
Toyotas högste chef Akio Toyoda presenterade ett rejält vinstras för bolaget. Foto: Shuji Kajiyama/Scanpix.
2 av 2
Toyotas vice vd Satoshi Ozawa förklarar för japanska journalister varför han tror att Toyota måste flytta sin tillverkning från Japan. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.

Toyota hotar lämna Japan efter vinstras

Utspelet väntas väcka storm i Japan
1:44 min

Vinsten för världens största biltillverkare, Toyota, föll med nästan 80 procent under årets första kvartal. Orsaken är jordbävningen i Japan för två månader sedan. Nu hotar Toyota med att flytta all tillverkning ut ur landet.

– Sanningen att säga, som högste ansvarig för Toyotas ekonomi, och därmed vinsterna, känner jag att det finns gränser för hur länge vi fortsätta tillverkningen i Japan, säger Satoshi Ozawa inför hundratals japanska journalister här i Toyotas högkvarter i Tokyo.

Ozawa är vice vd och företagets högste ekonomiansvarige.

Toyota offentliggjorde i dag sitt resultat för det senaste året, inklusive första kvartalet i år. Vinsten föll under det kvartalet med inte mindre än 77 procent.

Anledningen är jordbävningen och tsunamin som helt slog ut Toyotas produktion under den andra halvan av mars.

Enligt Toyota går återuppbyggnaden bättre än väntat, men tillverkningen beräknas fortfarande inte vara i full gång igen förrän tidigast i november. Osäkerheten är så stor att bolaget inte ger någon prognos för hur intäkterna kan bli i år.

Nu drabbas Toyota, liksom alla andra exportföretag i Japan, av ytterligare en belastning till följd av katastrofen. Kursen på den japanska yenen stiger och gör att de bilar som trots allt tillverkas blir dyrare på exportmarknaden.

Den japanska exportindustrin blöder och Toyota gör alltså i dag ett ekonomisk-politiskt utspel som kommer att väcka storm i landet.

– Vi har nått gränsen för vad vi kan göra själva. Om inte relevanta myndigheter gör något åt vår konkurrenskraft, så tvingas Toyota flytta tillverkningen. Då försvinner en del av kärnan i det japanska industrisamhället, säger Satoshi Ogawa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".