Thorwaldsson hett namn när LO byter ordförande

Tidigare SSU-ordföranden och numera IF Metall-ombudsmannen Karl-Petter Thorwaldsson har seglat upp som het kandidat till ordförande för LO när Wanja Lundby-Wedin avgår i maj nästa år. Han  föreslås som ny ordförande av flera LO-förbund.

Karl-Petter Thorwaldsson ser som en viktig uppgift att försöka utjämna lönerna mellan kvinnor och män.

– Vi döljer det till och med i offentlig statistik i Sverige - att kvinnor tjänar nästan 30 procent mindre än män. Det är klart att fackföreningarna måste göra något åt det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Vid sidan av IF Metall är det flera andra LO-förbund som för fram Thorwaldsson.

– Han har rätt ålder, han har rätt kunskap och erfarenhet och samtidigt är han framtidsinriktad. Och så har han en egenskap som en LO-ordförande måste ha: han kan ena människor, säger Hans-Olof Nilsson som är ordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Även Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia tycker att Karl-Petter Thorwaldsson skulle bli en bra ordförande för LO.

– Det är så viktigt att ledare, oavsett om det är politiska, fackliga eller företagsledare, signalerar glädje och entusiasm över det uppdrag de har. Det tror vi är väldigt viktigt och det tror vi att han skulle göra.

LO har ungefär 1,5 miljoner medlemmar, trots ett stort medlemsras på senare år. LO har starka band till det socialdemokratiska partiet och LO-ordföranden har en given plats i partiets ledning, det verkställande utskottet - en plats som Karl-Petter Thorwaldsson verkligen skulle vilja behålla om han blev LO-ordförande.

– Jag tycker att LO och fackförbunden - för det här är en samverkan med fackförbunden - ska ta det utrymme de kan, det tycker jag är jätteviktigt. Jag kan själv säga att när jag var lokalt fackligt aktiv i Växjö var det inget konstigt att IF Metall nominerade mig att sitta i kommunfullmäktige, Socialdemokraterna och Försäkringskassans styrelse. Det gjorde ju att jag kunde driva IF Metalls frågor på arenor där vi annars inte kommit in.

LO:s första kvinnliga ordförande Wanja Lundby-Wedin har suttit sedan 2000 och kommer från det kvinnodominerade Kommunal.

Men i Kommunals ledning är det ingen som vill kommentera IF Metalls val av kandidat idag. Och flera andra av de stora förbunden väljer att avvakta valberedningens förslag

Handels ordförande Lars-Anders Häggström är idag fåordig i sin kommentar till Karl- Petter Thorwaldsson som ny LO-ledare.

– Det är väl ett tänkbart namn bland andra.

Samtidigt som LO börjar sin jakt på en ny ledare har idag en annan av Sveriges stora fackliga centralorganisationer avslutat sin jakt.

Eva Nordmark valdes idag till ny ordförande för Tjänstemannafacken. Hon efterträder Sture Nordh som varit TCO-ordförande i 12 år. Eva Nordmark kommer precis som sin företrädare engagera sig i samhällsdebatten.

Ci Holmgren

Ekot

Erik Ridderstolpe

Ekot

Catarina Friskman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista