Hör TCO:s nya ordförande, Eva Nordmark, i Ekots lördagsintervju. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Eva Nordmark utsedd till ny TCO-ordförande

"Möjligheter att ta nya kliv"
0:27 min

Eva Nordmark valdes i dag till ny ordförande för TCO, den fackliga centralorganisationen för tjänstemän. Hon efterträder Sture Nordh som varit TCO-ordförande i tolv år.

I sitt tal på TCO:s kongress i Stockholm sa hon att TCO måste komma närmare medlemmarna i TCO:s förbund och bli bättre på att synas bland de unga.

– Vi har redan idag en väldigt stark position när det gäller de samhällspolitiska frågorna och att finnas mitt i politikens centrum och påverka. Men det jag vill göra är att ta några kliv längre fram, att verkligen ligga i framkant och nosa upp de frågor som är viktigast för våra medlemma och även se till att de frågor vi driver verkligen är de frågor som unga människor också brinner för: att se till att skapa ett bättre arbetsliv för dem - och där ser jag stora möjligheter att ta stora kliv, säger Eva Nordmark.

Vi har påbörjat ett förnyelsearbete som handlar mycket om former för fackligt arbete. Vi har testat nya metoder, opinionsbildat och många insatser riktade till framför allt unga, säger Eva Nordmark.

– Det vi behöver göra nu är att säkra att utformningen av politiken går i samma linje, så att vi inte driver frågor som tillhör gårdagen.

Eva Nordmark är gäst i Ekots lördagsintervju nu på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".