1 av 4
För 40 år sedan stod striden om almarna i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Scanpix.
2 av 4
Innan striden brutit ut. Foto: Gunnar Källström/Scanpix.
3 av 4
Här tar polisen hand om en av aktivisterna, skådespelaren Johannes Brost. Foto: Scanpix.
4 av 4
12 maj 1971 ockuperade ett par tusen demonstranter träden i Kungsträdgården. Foto: Scanpix.

40 år sedan almstriden i Kungsträdgården

Lotta Myhrén direkt i Kungsträdgården
2:05 min

I Kungsträdgården i Stockholm pågick almstriden mellan polis och demonstranter för 40 år sedan. Ett antal almar skulle sågas ned för att ge plats åt en tunnelbaneuppgång, men demonstranterna fick politikerna att ändra sitt beslut.

I dag uppmärksammas händelsen och Ekots reporter Lotta Myhrén rapporterar på plats i Kungsträdgården.

De skulle bygga en tunnelbaneuppgång, men de ville också bygga en butik i anslutning till tunnelbanan. Därmed var 13 almarna tvungna att fällas. Beslutet var taget utav politikerna och det gjorde att aktivister reagerade och protesterad. De fanns här på plats för att visa att de inte uppskattade beslutet.

Politikerna tog tillbaka beslutet och kritik kom mot aktivisterna. Det handlade om civil olydnad och att det var odemokratiskt. Men det startade också något, att medborgarna kunde vara med och påverka mer än tidigare.

För 40 år sedan var Sture Mattsson först upp i ett träd, som tyvärr inte finns kvar i dag.

– Jag var helt enkelt på rätt plats vid rätt tillfälle. Det fanns inga poliser just på baksidan och jag och en till hoppade över. Polisen var inne med hundar och hann helt enkelt inte med, utan jag hann upp på taket och klättrade upp. Där såg jag det som hände, berättar Sture Mattsson. 

Ann Skodén var också med de här dagarna i maj 1971.

– Jag tror att det här visade att om tillräckligt många människor går samman så kan man förändra beslut. Åtminstone finns det en tro på mer mänsklig kraft i dag. Sen är ju det inte säkert att det ändrar beslut men jag tror att det är viktigt för dagens generation.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".