Direktimporterad mat ger billigare priser

Allt fler småbutiker i storstäderna drivs av handlare som importerar mat från andra länder utan att gå via de stora traditionella kedjorna. Det gör att de kan konkurrera med livsmedelsjättarna med nya varor och låga priser.

Beda Andersson handlar hos Kistagrossen utanför Stockholm.

– De är helt andra priser än vad de har överallt annars. Jag har bara pension så jag får leta mig fram till de billiga ställena, säger hon.

Direktimporterar
Kistagrossen utanför Stockholm är en butik som tar in varor utan att gå via de stora traditionella kedjorna. Rahim Yaseen som driver butiken berättar vad som skiljer dem från de stora kedjorna.

– Grejor som man hittar här kan man inte hitta någon annanstans. Latinamerikanska varor till exempel hämtar vi direkt från Latinamerika. Vi importerar och har dessutom de vanliga svenska varorna, säger han.

Nya varor
Det blir allt fler småbutiker i storstäderna som drivs av handlare som importerar livsmedel från EU och även andra länder.

– Det är allt fler en- och tvåpersonsföretag som tar över och där finns det ett allt större inslag av nya sortiment, både nationella och internationella varumärken, vilket är både spännande och bra för konkurrensen, säger Ivan Hernadi, VD för Livsmedelshandlareförbundet.

Handlarna köper av mindre grossister som i sin tur handlar från bland annat Tyskland utan att gå via de stora svenska grossisterna. Rahim Yaseen menar att den hårdare konkurrensen i Tyskland ger billigare varor.

– När vi tar hem varor från Tyskland blir det mycket billigare. Vissa sorter av diskmedel, flytande tvål och nästan alla konserver är billigare, fast innehållet är detsamma. Det beror på den hårda konkurrensen på marknaden, säger han.

För mycket administration
Enligt Ivan Hernadi finns det inget formellt hinder för att även en Ica- eller Vivohandlare själv skulle kunna ta in varor, men han tror ändå inte det är realistiskt.

– Det krävs, om man ska följa lagens regler, rätta märkningar, inbetalning av avgifter och ganska mycket administration. Därför finns det en barriär. Dessutom har ju oftast Ica- och Vivohandlaren jättebra support från en central organisation som hjälper dem med det.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista