Finland gör upp om hjälp till Portugal

1:19 min

Finland kommer att säga ja till stödpaketet till Portugal. I kväll meddelade Samlingspartiets ordförande, tillika finansminister, Jyrki Katainen att Samlingspartiet och Socialdemokraterna har kommit överens.

Efter förhandlingar mellan Samlingspartiet och Socialdemokraterna i dag så står det nu alltså klart att partierna har nått enighet om stödet till Portugal och om att stödja EU:s tillfälliga och permanenta krisfond. Det betyder att Finland kommer att godkänna Portugalpaktet.

Det var en lättad Jyrki Katainen, tills vidare finansminister samt partiledare för Finlands största parti Samlingspartiet, som kom med beskedet om Finlands ja i dag. På en presskonferens tackade han Socialdemokraternas partiledare Jutta Urpilainen för att knuten kunnat lösas upp.

Det är Katainen som har i uppdrag att försöka bilda ny regering efter valet för drygt tre veckor sedan. Förhandlingarna har komplicerats av att ett av de eventuella regeringspartierna, Sannfinländarna, är starkt kritiskt till EU:s stödpaket och inte vill godkänna Portugalpaketet.

Det här gjorde att Jyrki Katainen valde att lyfta ut portugalfrågan ur regeringsförhandlingarna och låta riksdagspartierna gemensamt besluta om frågan.

På fredag ska Riksdagens stora utskott besluta om Finlands linje i Portugalfrågan för att Jyrki Katainen ska kunna presentera den på euroländernas finansministermöte på måndag. Under tiden fortsätter regeringsförhandlingarna.