Danmark ska stärka gränskontrollerna

1:15 min

Danska regeringen och främlingsfientliga Dansk folkeparti har kommit överens om att införa permanenta gränskontroller vid gränserna mot Sverige och Tyskland. Kontrollen ska även omfatta danska hamnar.  

Det är bland annat mer tullpersonal och skanners som kan registrera efterlysta bilar som den utökade gränskontrollen kommer att innebära.

Enligt den danska regeringen kommer överenskommelsen att träffa i kraft inom loppet av några veckor.

Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen från regeringspartiet Venstre säger att kontrollen behövs på grund av stigande kriminalitet, men ska ske inom ramen för Schengenavtalet.

Den danska regeringen behöver Dansk folkepartis stöd för den pensionsreform de vill genomföra och har valt att gå med på kravet om ökade gränskontroller mot grannländerna.

EU-kommissionen vill värna och stärka Schengensamarbetet och är, på ett generellt plan, mot att enskilda länder fattar egna beslut om att återinföra gränskontroller.

När det gäller just det danska beslutet säger kommissionen att de vill titta närmare på detaljerna innan det går att ge en kommentar.

Finansminister Anders Borg har valt att inte lämna någon kommentar förrän han har läst överenskommelsen. Danska regeringens besked kommer vid en tidpunkt då EU diskuterar ökade möjligheter till inskränkningar i Schengenavtalets fria rörlighet.

Folkpartistiska Eu-parlamentarikern Olle Schmidt tycker att det är olyckligt att Danmark väljer att inte diskutera insatserna med Europaparlamentet.

– Jag tycker att det är dystert att danska regeringen väljer att besluta om dessa åtgärder innan man har diskuterat detta både grannländer och på EU-nivå, säger Olle Schmidt till Ekot.