"Allt fler flyktingbåtar kommer till Europa"

1:50 min

Skickar Kadaffiregimen flyktingbåtar från Libyen för att skapa oro i EU? Ja, frågan väcks av den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström inför dagens möte med EU-ländernas migrationsministrar. Malmström är oroad över den senaste utvecklingen.

Strömmen av migranter från Nordafrika är en fråga som Cecilia Malmström i dag torsdag ska diskutera med EU-ländernas migrationsministrar.

– Vi har sett ett ökande antal båtar som kommer till Europa. Fortfarande är de allra flesta i Tunisien, men det kommer allt fler båtar även när det har varit mycket dåligt väder, vilket är oroväckande eftersom många drunkar på Medelhavet.

– Det finns rykten som säger att detta är en del av Kadaffis strategi - att skicka båtar till Europa, säger Cecilia Malmström till Ekot.

Vad skulle Kadaffistyrkorna tjäna på att skicka folk över Medelhavet?

– De vet att det skapar oro. Kadaffi har även sagt i tal att han ska öppna alla gränser, säger Cecilia Malmström.

Ett annat brännande ämne är förslaget att förändra regelverket kring den fria rörligheten mellan länder i Schengenzonen - en av EU:s just nu absolut hetaste frågor.

Sedan flera veckor kontrollerar Frankrike gränsen mot Italien för att försöka hindra tunisiska migranter att komma in i landet.

I går meddelade Danmarks regering att man inför fasta gränskontroller mot Sverige och Tyskland, för att - som det heter - bekämpa kriminalitet.

– Det blir säkert en levande debatt, eftersom frågan är väldigt inrikespolitisk i framför allt två medlemsländer, säger Cecilia Malmström.

Malmström har kritiserat Frankrike och Italien för att tänja på gränserna för vad Schengenreglerna tillåter.

Det danska beslutet om gränskontroller är så färskt att EU-kommissionen inte vill kommentera det i detalj.

Men generellt är Cecilia Malmström emot att enskilda länder på egen hand beslutar om att införa kontroller vid gränsen mot andra Schengenländer.