Japan har påbörjat återuppbyggnaden

2:05 min

I Japan har det mödosamma återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen och tsunamin för två månader sedan nu kommit igång. Men arbetet väntas ta många år, och det är ett annorlunda Japan som ska byggas upp.
– Jordbävningen i Kobe för 15 år sedan lärde oss hur vi måste bygga husen. Nu har vi lärt oss hur vi måste bygga för att klara en tsunami som ingen trodde var möjlig, säger en av dem som nu drar upp ritningar för hur det nya Japan ska byggas.

– Japan kommer att bli det första katastrofsäkra landet i världen, säger Kosuke Motani.

Kosuke Motani är en av cheferna vid Japans utvecklingsbank och nu teknisk rådgivare åt den regeringskommitté som arbetar med återuppbyggnaden efter katastrofen.

Jag träffar honom på utvecklingsbanken strax innan han ska rusa iväg på ett nytt möte med premiärminister Naoto Kan.

– Det var mer än tusen år sedan Japan upplevde en så här tsunami, det fanns inte i föreställningsvärlden. Men nästa gång den kommer, då vet vi, säger Kosuke Motani.

Om man åker genom spillrorna av de små städer och samhällen som raderades ut av jättevågen kan man se hus på bergssidorna som låg tillräckligt högt för att klara sig.

Men de som bodde nere i dalen trodde sig säkra bakom dom skyddsmurar som förvandlades till grus av vattenmassorna.

– Vi ska flytta husen, eller rättare sagt bygga upp dem igen på säker mark, säger Kosuke Motani.

Det var i hög utsträckning fiskesamhällen som raderades ut. Hamnar och fabriker ska byggas upp igen, men människorna ska bo på säkra platser.

– Kanske bygger vi torn vid fiskerianläggningarna, så att de som jobbar där kan springa upp, säger Kosuke Motani. Kärnkraftverk ska ligga så högt att vattnet inte når dem, säger han.

För nästa katastrof kommer, det är bara en tidsfråga.

– Japan kommer aldrig att bli av med tsunamis och jordbävningar förrän den här ön sjunker i havet, säger Kosuke Motani.