Höga förväntningar på Sverige i Arktiska rådet

2:00 min

I dag tar Sverige över ordförandeskapet i Arktiska rådet. Det sker i en tid när intresset för Arktis ökar, framförallt ur ett kommersiellt perspektiv, inte minst när det gäller oljeborrning och möjligheten till nya transportleder. Det här oroar bland annat Greenpeace som ser stora risker om det inträffar en olycka.

– Stora olyckor riskerar att bli en mardröm i Arktis. Oljan bryts ner långsammare, det är svårare att ta upp den. Det finns inte samma infrastruktur för att ta upp oljan.

– Dessutom är de arktiska djuren kanske ännu känsligare än vad djur på andra ställen är, just för oljeläckor, säger Therese Jakobsson vid Greenpeace. 

Arktiska rådet består av åtta medlemsländer med rösträtt; de nordiska länderna plus Ryssland, Kanada och USA. Dessutom är sex urfolksorganisationer, bland annat Samerådet, permanenta deltagare men utan rösträtt. 

Alla beslut måste fattas enhälligt av rådet som har funnits sedan 1996 och som hela tiden har stärkt sin roll som samarbetsforum, bland annat när det gäller gränsdragningarna i Barents Hav. 

När nu Sverige tar över ordförandeklubban för de kommande två åren så planerar man att satsa på tre olika områden: Människorna i Arktis, Arktiska rådets roll samt miljö och klimat, bland annat utsläppen av sot. 

– De största utsläppen av svart sot som påverkar Arktis, kommer från amerikanske transportsektorn och ryska skogsbränder.

– Men det är även självklart relevant för Sverige, Norge och Finland, med industrier som ligger långt norrut, med deras utsläpp av svart sot, säger Gustaf Lind, regeringens Arktisambassadör. 

Men hotet mot Arktis ligger minst lika mycket i dess tillgångar; råvarorna. De smältande havsisarna öppnar för utvinning av olja och gas i stor skala, omkring 13 procent av jordens oljetillgångar och 30 procent av naturgasen finns norr om polcirkeln. 

Greenpeace, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen kräver totalstopp mot djuphavsborrning av olja samt att fiske med destruktiva redskap, eller på hotade bestånd, förbjuds.

Therese Jakobsson vid Greenpeace har stora förväntningar när Sverige i dag tar över ordförandeklubban. 

– Det viktiga är att Sverige verkligen gör något konkret, inte bara sitter och pratar utan gör rejäla ändringar, säger Therese Jakobsson.