Egen import till småbutiker ger billigare mat

Fler och fler småbutiker i storstäderna drivs av handlare som importerar mat direkt från andra länder, utan att gå via de stora grossistkedjorna. Därmed kan småbutikerna konkurrera med livsmedelsjättarna med nya varor och lägre priser.

Beda Andersson är kund i en sådan här butik i Kista i norra Stockholm.

- De har helt andra priser här än vad de har överallt annarst. Jag har bara pension så jag får leta mig fram till billighetsställena, säger hon.

Rahim Yaseen driver butiken, och berättar vad som skiljer den från affärer i de stora kedjorna.
- När vi hämtar varor från Tyskland, så blir det mycket billigare. Vissa saker som diskmedel, flytande tvål och nästan alla konserver, kan man få billigare men innehållet är samma. Det beror på den hårda konkurrens som är på marknaden nu.

Det blir allt fler småbutiker i storstäder som drivs av handlare som importerar livsmedel från EU och även andra länder. Det säger Ivan Hernadi som är VD för Livsmedelshandlareförbundet.


- Det är allt fler en- och tvåpersonsföretag som tar över och där finns det ett allt större inslag av nya sortiment, både nationella och internationella varumärken. Det är ju spännande och det är bra för konkurrensen, säger han.

Handlarna köper av mindre grossister som i sin tur handlar från bland annat Tyskland utan att gå via de stora svenska grossisterna.

Enligt Ivan Hernadi finns det inget formellt hinder för att även en ICA- eller Vivo- handlare själv skulle kunna ta in varor, men han tror ändå inte att det är realistiskt.

- Det krävs ju, om man ska följa lagens regler, rätta märkningar, man måste betala in avgifter av olika slag och det är ganska mycket administration. Oftast har Icahandlaren eller Vivohandlaren bra support från en central organisation som hjälper dem med det. Så att de själva gör det tror jag inte är riktigt realistiskt.

Erik Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista