Sannfinländarna vill inte vara med i regeringen

Partiet Sannfinländarna säger nej till att ingå i Finlands regering, på grund av frågan om EU-stöd till Portugal.

Det var ett känsloladdat besked Partiledaren Timo Soini gav på en presskonferens i förmiddags.

Sannfinländarna deltar inte i regeringsförhandlingar som stödjer Portugalpaketet och för EU i riktning mot en förbundsstat, sa partiledaren.

De interna förhandlingarna var tuffa, beslutet var hårt och det kommer att få stora politiska konsekvenser, sa Timo Soini.

Andra må vända kappan men sannfinländarna gör det inte, enligt partiledaren.

Partiet gjorde en stor skräll i valet och blev tredje största parti med 19 procent.

Att partiet nu inte vill ingå i en regering är en effekt av att Samlingspartiet och Socialdemokraterna igår ingick ett samarbete om ett ja till EU-stöd till Portugal.

Anne Suominen, chef för politiska redaktionen på svenskspråkiga Yle, säger att det här var vad de två partierna önskade sig.

– Jag är ganska övertygad om att Samlingspartiet och Socialdemokraterna har gjort sitt yttersta för att vi ska få just den här lösningen. Att Sannfinländarna själva tvingas säga att ”Nej, det här går vi inte med i”.

Nu hamnar Sannfinländarna i opposition istället. Frågan är vilken genomslagskraft partiet får där?

– De kommer att köra en väldigt hård linje. Som opposition i sig har de ju inte några möjligheter eftersom vi har en majoritet för en majoritetsregering. De kommer inte att behöva Sannfinländarnas stöd.

Jyrki Katainen är nu fri att diskutera regeringsmedverkan med andra partier, sade Sannfinländarnas ordförande Timo Soini vid presskonferensen.

Han beklagade avhoppet men sade att "varken han eller partiet kan agera mot sin övertygelse vad gäller EU-stöden".

Soini betonade att beslutet i riksdagsgruppen om att hoppa av regeringsbildningen var enhälligt.

– Vi kommer att bli ett tufft och hårt men sakligt oppositionsparti, sade Soini på partiets presskonferens, rapporterade FNB.

Den stora frågan är nu vem som blir den mest troliga regeringspartnern för Katainen, när det tredje största partiet avböjt samarbete.

Nästa parti storleksmässigt är Centern.

Men eftersom Centerledaren och avgående statsminister Mari Kiviniemi tidigare deklarerat att Centern tänker bli oppositionsparti väntas regeringsbildningen bli än mer spännande.