Falska assistenter lurade Försäkringskassan

I dag inleds en rättegång om ett nytt sätt att lura till sig bidrag för personlig assistans. En 45-årig företagare misstänks ha utnyttjat tre män i rullstol för att lura till sig närmare tre miljoner kronor från Försäkringskassan.

En del av pengarna ska ha gått till personer som inte alls har jobbat som assistenter, bland dem två dömda ekobrottslingar som har använt sina falska anställningar för banklån och skuldsanering.

Den 45-årige huvudmannen ska under tre år ha fått närmare tre miljoner kronor i felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan.

Pengarna ska ha betalats ut som lön till falska assistenter som sedan har återbetalat den lön de fått ut efter skatt i kontanter till huvudmannen.

– Man har hittat på ett sätt för kriminella att få en vit inkomst så att de inte är nolltaxerare och skatteverket inte blir intresserat. Dessutom får de möjlighet att ta del av välfärdsutbudet, säger Martin Tidén, åklagare i målet.

Två av de falska assistenterna, en 51-åring och en 56-åring, blev nyligen dömda i en stor bolånesvindel mot fyra svenska banker. Båda säger i förhör att upplägget i denna härva har syftat till att de falska inkomsterna skulle se bra ut gentemot långivare.

Samstämmiga förhörsuppgifter gör gällande att de aldrig har träffat de tre män i rullstol som de enligt redovisningen till Försäkringskassan varit assistenter åt.

– Det första jag tänker på är att de som har råkat illa ut på det viset naturligtvis inte har fått utifrån sitt behov och utifrån vad de faktiskt har beviljats, säger Maria Johansson, förbundsordförande på organisationen DHR och själv rullstolsburen.

Enligt åklagarens linje har knappt hälften av de tre miljonerna från Försäkringskassan gått tillbaka till staten i skatt och sociala avgifter, medan den andra hälften gått ner i huvudmannens ficka i form av de löner som de falska assistenterna har betalat tillbaka kontant. Huvudmannen själv nekar till brott.

Det var ett avlyssnat telefonsamtal i bolånesvindeln mot de fyra svenska bankerna som ledde utredarna in i denna nya assistanshärva.

Maria Johansson på DHR säger sig se en politisk utveckling där rätten till personlig assistans är hotad. Nu är hon orolig för att detta brott tillsammans med andra uppmärksammade fall ska driva på den utvecklingen ytterligare.

– Det viktiga är att aldrig lägga det här på den som har behovet av assistans. Självklart ska oseriösa företag rensas bort, jag kan känna att det är extra viktigt att dem i den här branschen rensas bort därför att det är så otroligt viktigt för dem som har assistans.