LO: Moraliskt förkastlig av Villard

0:14 min

Efter Ekots avslöjande att AMF Pensions ordförande Bertil Villard anklagas för skatteflykt genom att föra ut över 23 miljoner kronor till Peru. AMF Pension ägs gemensamt av LO och Svenskt Näringsliv, och enligt LO:s vice ordförande Per Bardh ska man under dagen ha krismöte och diskutera ifall Bertil Villard kan sitta kvar.

– Jag tycker att Villard har passerat de regler som vi ställer upp på. Det innebär att vi måste ta en diskussion med Svenskt Näringsliv, säger Per Bardh, vice LO-ordförande, till Ekot.

Det har blåst i AMF-toppen förut. För två år sedan skakades bolaget och ägarna LO och Svenskt Näringsliv av en pensionsskandal som gällde den tidigare ledningen och frikostiga pensionsersättningar.

Svenskt Näringsliv vill nu på morgonen inte kommentera Bertil Villards skatteupplägg för Ekot. Utan säger att det är en privatsak för AMF-ordföranden.

– När vi tittar på Bertil Villard och delarna som gäller hans privatekonomi är detta förkastligt, tycker jag. Men han sköter sitt jobb som ordförande bra. Vi har inga synpunkter på hans sätt utföra ordförandeskapet. Men det är klart att kombinationen av allt måste vägas samman, säger Per Bardh.

Kan AMF ha en skatteplanerande ordförande?

– Det får ni svar på när vi har diskuterat detta med den andra ägaren. Det är inte bara LO som ägare som avgör i denna fråga. Men jag har signalerat den bild vi har väldigt tydligt, säger Per Bardh.

Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, låter sig inte intervjuas. Men i ett mejl till Ekot skriver Bäckström att han informerades om skatteupplägget av Villard när han tillträdde som AMF Pensions ordförande 2009. Då fick Bäckström veta att Skatteverket godkänt upplägget.

Vidare skriver Bäckström att han lät sig nöjas med den informationen, men tycker att det handlar om väldigt låga skatter, och skriver att han också ska lyssna på vad LO anser när det gäller det fortsatta förtroende för Villard.

Det var för fem år sedan som Bertil Villard, via ett avancerat skatteupplägg, förde ut drygt 23 miljoner kronor i vinster från sitt svenska bolag till Peru.

Därifrån plockade han tillbaka pengarna och behövde bara betala 4 procent i skatt till peruanska staten.

Upplägget var tillåtet enligt ett äldre skatteavtal med Peru. Bertil Villard man att han föjlt lagen och gjort något fel.

– Det här är ett tillåtet sätt att begränsa sin skatt, jag tycker inte att det är konstigt. Sedan kan man tycka att fyra procent är väldigt lite, vilket det naturligtvis är. Men det var samtidigt tillåtet att göra så, säger Bertil Villard.

Trots att upplägget är gjort i linje med det då gällande skatteavtalet mellan Peru och Sverige handlar det ändå om skatteflykt enligt Skatteverket, som nu för en process mot AMF ordföranden i Förvaltingsrätten.

Men de så kallade Peru-uppläggen har vållat huvudbry rent juridiskt. Kammarätten har på senare tid både fällt och friat personer som gjort upplägg liknande AMF-ordförandens. Saken väntas nu tas upp i högsta förvaltningsdomstolen för att få till ett prejudikat på området. 

Totalt beräknas 1,8 miljarder kronor ha förts undan beskattning via Peru.