Dömd för brott under andra världskriget

1:56 min

I Tyskland dömdes idag den 91-årige John Demjanjuk till fem års fängelse för medhjälp i morden på över 27 000 människor i förintelselägret Sobibor under andra världskriget. Enligt domstolen släpps Demjanjuk senare i dag av hänsyn till hans höga ålder.

Rättegången mot den forne lägervakten har beskrivits som den kanske sista processen mot en av förintelsens hantlangare, det är också första gången i tysk historia som en utlänning har ställts till svars för naziförbrytelser. 

I 90 rättegångsdagar har processen i München pågått, på grund av 91-åringens dåliga hälsa har förhandlingarna begränsats till tre timmar om dagen. John Demjanjuk har således inte stått, utan legat, inför rätten, på en brits, med mörka solglasögon och en keps djupt neddragen i pannan, utan att yttra ett endaste ord. 

Domaren sa sig idag vara övertygad om att John Demjanjuk var fångvakt vid förintelselägret Sobibor i det ockuperade Polen. Han tjänstgjorde i ett halvår 1943, under den tiden mördades 27 900 judiska fångar i gaskamrarna.

John Demjanjuk hade tagits tillfånga av tyskarna som soldat i röda armén och för att undkomma de svåra förhållandena som krigsfånge anmälde han sig frivilligt för tjänstgöring i Sobibor.

För två år sedan utlämnades John Demjanjuk från USA till Tyskland och han är numera statslös.

Men som första rättegång mot en utlänning för brott begångna under nazitiden har processen lett till stor självrannsakan i Tyskland. Hans försvarare hävdar att rättegången mot den ukrainskfödde gamlingen var Tysklands sista chans att fördela skulden för förintelsen också utanför landets gränser, nu när så få förövare, offer och vittnen fortfarande finns i livet .

Det är dessutom första gången som någon inte döms för en specifik förbrytelse utan för att rent allmänt ha deltagit i massmordet på judar, och aldrig tidigare har någon så långt ner i befälskedjan ställts inför rätta.

Kritiker här argumenterar att det tyska rättsväsendet lät betydligt fetare fiskar slippa ur garnet på 50- och 60-talet, när landet var mindre benäget att gå till botten med förbrytelser begångna under nazitiden.

John Demjanjuk väntas överklaga domen.

På 80-talet ställdes Demjanjuk inför rätta i Israel, då anklagad för att ha varit en brutal lägervakt kallad Ivan den förskräcklige i Treblinka. Han dömdes till döden, men friades sedan en annan israelisk domstol upphävt domen efter att ha kommit fram till att man dömt fel person.

Han beläggs dock med reseförbud, eftersom domen inte vunnit laga kraft.