Inget totaltförbud att sälja vapen till diktaturer

1:44 min

Lagarna kring svensk vapenexport borde bli striktare och det borde bli svårare att exportera vapen till diktaturer. Det bestämde riksdagens utrikesutskott idag. Utskottet vill att regeringen kommer med ett lagförslag.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har krävt att det ska bli helt förbjudet att sälja vapen till diktaturer, något som alltså inte står i förslaget.

Karin Enström är moderat ordförande i utskottet:

– Man kan se glaset halvfullt eller halvtomt. Det här är en väldigt tydlig signal från riksdagen. Det är också bra att vi är överens över blockgränserna för det är svåra frågor och många intressen som ska vägas samman i det här. Alltifrån säkerhetspolitik till frågor om vilka länder vi kan sälja vapen till, säger hon.

De senaste åren har Sverige sålt vapensystem till länder som Pakistan och Förenade Arabemiraten, men också Bahrain och Saudiarabien.

Länder som satt in militär mot regimkritiska demonstranter i Bahrains huvudstad Manama.

Det är i ljuset av oroligheterna och revolutionerna i Mellanöstern och Nordafrika, som de borgerliga partierna tillsammans med Socialdemokraterna nu har kommit överens om att beställa ett förslag på en striktare lag från regeringen.

Men bara att den ska vara striktare räcker inte, tycker vänsterpartiets Hans Linde.

– Jag tror att vi i svensk lagstiftning behöver sätta upp tydliga kriterier som man måste leva upp till för att få köpa svenska vapen. Att man till exempel har allmänna och fria val med flerpartisystem. Att man har en fri och oberoende media, att man har fria fackföreningar. Den typen av krav tycker jag man ska kunna ställa på ett land för att de ska kunna köpa svenska vapen.

Det är nu upp till regeringen om när det kan bli hårdare regler för vapenexport. Regeringen får nu i uppdrag att komma med ett lagförslag.

Regeringen har tidigare försvarat den svenska vapenexporten med att den redan är hårt reglerad, att militärindustrin är viktig för jobben och att det svårt att veta hur situationen i länder kan utveckla sig över så lång tid som exportkontrakten ofta sträcker sig.

Trots det tror inte ordföranden i utrikesutskottet, moderaten Karin Enström att regeringen kommer dra ut på en lagändring.

– Det är inte under beställning om att återkomma med ny lagstiftning. Det är inte en beställning om en lång utredning, säger hon.