Ny läcka upptäckt i Fukushima

1:24 min

I Japan har i dag arbetet med att kyla ner de havererade kärnkraftsreaktorerna i dag drabbats av ett nytt bakslag. Skadorna på anläggningen har visat sig vara värre än man hittills har trott och radioaktivitet har på nytt läckt ut, rapporterar Sveriges Radios Staffan Sonning på plats i Fukushima.

Läckan uppstod troligen nyligen. Radioaktiviteten i havsvattnet började stiga i tisdags säger kärnkraftsbolaget Tepcos talesman. Dussintals journalister skriver febrilt på sina datorer medan han talar i kriscentret i kärnkraftstaden Fukushima.

Det är två av kärnkraftsanläggningens reaktorer som har fått förnyade problem. I går onsdag upptäcktes ytterligare en läcka från reaktor nummer tre. Den läckan påstår sig kärnkraftsbolaget ha lyckats täta i dag. 

Men i dag konstaterar bolaget också att reaktor nummer ett är allvarligare skadad än vad man hittills har trott. Kylvattnet har sjunkit kraftigt.

Enligt Japans kärnkraftsinspektion beror det troligen på att det gått hål i reaktorns inneslutning. Det tror man har orsakats av att delar av bränslet smält och fallit ner och skadat inneslutningen.

Räddningsarbetarna har i dag fortsatt att ösa in vatten över de skadade reaktorerna. Enligt kärnkraftsbolaget lyckas man hålla temperaturen nere under en kritisk nivå.

I dag sköt premiärminister Naoto Kans regering upp beslutet om huruvida kärnkraftsbolaget ska få statligt stöd för att kunna klara sina åtaganden.

Det som diskuteras är att regeringen ska skjuta till pengar i utbyte mot aktier. Det skulle i så fall innebära att Tepco delvis förstatligas.

De skadeståndskrav som kan komma att riktas mot Tepco beräknas till åtminstone 700 miljarder kronor.