Forskare ifrågasätter flytt av vargar

1:51 min

De flyttningar av vargar som Naturvårdsverket genomfört i vinter ifrågasätts nu av utländska forskare. De två vargar som flyttats till vargstammen i Mellansverige har båda vandrat norrut mot platserna där de togs ifrån, Jämtland och Norrbotten.

De flesta rovdjur som flyttats beter sig ofta så här och speciellt äldre individer som inte bildat revir, säger Vidya Athreya, indisk rovdjursforskare. Hon lutar sig emot erfarenhet ifrån flyttar av leoparder inom Indien. 

De stora prickiga kattdjuren har nästan uteslutande vandrat tillbaka till områden där de fångats in, så som de två vargarna med värdefulla östliga gener nu gjort i Sverige. 

Vargen som flyttades till Örebro rör sig igen i gränstrakterna mellan Dalarna och Jämtland. Och Norrbottensvargen som gått runt 80-90 mil är nu norr om Piteå och inte långt ifrån det område där den sövdes innan den flögs till Dalarna för en månad sedan. 

Det här väcker frågan om det är någon idé att flytta in vuxna vargar ifrån Finland eller Ryssland som svenska myndigheter undersöker möjligheterna till. 

Vargforskaren Håkan Sand vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger att det är för tidigt att dra för stora slutsatser av de två genomförda vargflyttarna. 

– Men skulle man göra tio försök och alla misslyckas, då får man nog omvärdera hur man kommer till rätta med det här problemet. Då får man nog börja titta på andra metoder, säger Håkan Sand. 

I Nordamerika har vargar som flyttats, stannat i det område där släppts ut, men då har vargarna också fått vistas i ett hägn ute i naturen under de första månaderna, vilket inte skett i Sverige. 

– Vi har inte tittat på det än så länge så att det får bli en del av vår rapportering till regeringen. Hur det fungerade om man ska gå vidare eller om man ska göra något annat, säger Helene Lindahl Vik, ansvarig på Naturvårdsverket.