Flera ihjälskjutna när president svors in

1:12 min

Omkring fem människor kan ha dödats i Ugandas huvudstad Kampala när polis drabbade samman med oppositionella som attackerade bilar i vilka afrikanska stats- och regeringschefer färdades.

De befann sig i Kampala för att närvara vid ceremonin när president Yoweri Museveni svors in som för en fjärde mandatperiod på torsdagen.

En ugandisk regeringstalesman bekräftar att minst en demonstrant dödades. Men en oberoende ugandisk tv-kanal rapporterar att minst fem dödades när polisen sköt mot oppositionsanhängare.

Det var när några demonstranter i Kampala attackerade en av bilarna med gäster, som varit med under presidentens installationsceremoni, som polisen började skjuta.

Nigerias president Goodluck Jonathan satt i bilen som demonstranterna kastade sten på. Han var en av flera gästande afrikanska stats- och regeringschefer som var med under ceremonin i dag, där Ugandas president svors in för en fjärde mandatperiod

Men missnöjet växer i huvudstaden Kampala. När oppositionsledaren Kizza Besigye i dag återvände hem, möttes han av tusentals supportrar. Han och hans fru tog flera timmar på sig att långsamt åka från flygplatsen stående i en öppen bil, medan de vinkade till de stora folkmassor som hade samlats längs vägen.

Besigye hade varit i grannlandet Kenya för sjukvård, efter ett brutalt polisingripande under en tidigare protestmarsch. De senaste veckornas demonstrationer i Uganda började som en protest mot höjda mat- och bensinpriser, men tog ordentligt fart först efter att tv-bilder spreds på hur polisen behandlade Besigye när han greps en fjärde gång på kort tid.

President Museveni anser att demonstrationerna är olagliga och sa i sitt installationstal i dag att han ska "besegra störande intriger".