Nya hot mot spirande demokrati i Tunisien

2:11 min

Oron har åter ökat dramatiskt i Tunisien. Den hoppfulla stämningen för ganska exakt fyra månader sedan, då diktatorn Ben Ali störtades, har nu förbytts i konflikter mellan olika grupper. Det råder åter undantagstillstånd nattetid och stämningen är förändrad.

– Välkomna till Tunisien, sa piloten på flyget i går kväll, och var säkert medveten om att det stora samtalsämnet ombord hade varit hur man skulle kunna ta sig från flygplatsen.

– Det finns inga taxibilar, sa flygvärdinnan. Det råder undantagstillstånd från klockan nio.

Flygplatsen var full av poliser, men några få taxichaufförer trotsade utegångsförbudet med hopp om att tjäna en rejäl hacka på oss:

– Sista körningen, hann en chaufför förklara för mig på exakt 12 sekunder, innan poliserna aggressivt kom fram och stoppade mig och mina frågor.

Borta var leendena, som poliserna bjöd på tidigare i vår. Under den korta vägen till hotellet fastnade vi i två checkpoints.

Paradgatan Avenue Bourgiba, som för någon månad sedan var full av liv även kvällstid, med caféer och flanörer ligger nu tom och tyst.

Gripandena har varit många den senaste veckan. 600 personer, uppger regeringen. Häftiga demonstrationer bröt ut i förra veckan, efter att den tidigare inrikesministern påstått att anhängare till den störtade diktatorn Ben Ali skulle genomföra en militärkupp, om det numera lagliga islamistiska partiet Ennahda vinner valet den 24 juli.

Det utlöste en ny protestvåg. Beväpnade ungdomar hör till de gripna. Polisstationer har bränts ner och affärer har plundrats. Det är i en mycket osäker terräng, som demokratikämparna rör sig.

En rad röster har de senaste dagarna talat om att demokratin, som var på väg in här i Tunisien, nu hotas, och ansvariga har fört på tal att skjuta upp valet i sommar.