"Det är en partiell härdsmälta"

1:30 min

I Japan har premiärminister Naoto Kans regering i dag på morgonen beslutat om ett stödpaket till kärnkraftsbolaget Tepco. Paketet innebär att Tepco i praktiken hamnar under statlig kontroll. Samtidigt har kärnraftsbolaget för första gången medgett att minst en av de havererade kärnkraftsreaktorerna drabbats av en härdsmälta, det rapporterar vår utsände från kärnkraftstaden Fukushima.

– Det är inte som i filmen "Kinasyndromet", säger Tepcos talesman till det japanska tevebolaget Fuji Television efter en presskonferens.

– Bränslet i reaktor nummer ett har smält, ramlat till botten och bränt hål i reakturinneslutningen. Men reaktorn var avstängd och under kylning och hålet är litet, säger kärnkraftsbolaget.

I filmen "Kinasyndromet" riskerade en härdsmälta i en aktiv reaktor att bränna sig igenom allt och orsaka en förödande katastrof. Här medför skadan ytterligare radioaktiva utsläpp, främst i havet, från det läckande kylvattnet.

Men medgivandet om att en partiell härdsmälta har inträffat, får stor uppmärksamhet här i Japan. Och ökar ytterligare misstron mot kärnkraftsjätten, inte minst här i kärnkraftstaden Fukushima.

Nu på morgonen beslutade premiärminister Naoto Kan om ett statligt stödpaket till Tepco. Kostnaderna för reparationerna, de bortfallna intäkterna, och de väntade jättesummorna i skadestånd, är på väg att knäcka bolaget. Var tredje medborgare i det energikrävande Japan får sin el från Tepco.

Alla detaljer i räddningspaketet är inte kända, men staten kommer att lägga stora summor i en särskild lånefond.

Samtidigt bildas en ny övervakningsorganisation, där det privatägda Tepco i praktiken ställs under statlig kontroll.

I dag inleddes också avstängningen av kärnkraftverket Hamaoka på order av premiärminister Kan.

Kärnkraftverket är inte påverkat alls av jordbävningen, men det ligger nära Tokyo och har bedömts vara det mest riskfyllda av Japans 54 kärnkraftsreaktorer, eftersom det är byggt rakt på en förkastningsspricka där jordbävningar kan utlösas