Många döda i självmordsattentat i Pakistan

1:38 min

I Pakistan har omkring 80 människor dödats i ett självmordsattentat. Ett 40-tal människor fick  svåra skador i det dubbla självmordsdådet som riktades mot ett slags nyutbildade poliser.

Flera civila var bland de döda när attentatsmännen slog till tidigt på fredagsmorgonen. Åtminstone en av gärningsmännen på en motorcykel.

Utöver de döda rapporteras många skadade - omkring 40 fördes i kritiskt tillstånd till sjukhus.

Självmordsbombare slog till mot elever under utbildning till en halvmilitär styrka. Attacken skedde när de var nära bussar vid regementets grind.

– Jag hörde någon ropa Allah Akbar, sedan hörde jag en stor explosion, sa en av de skadade rekryterna till nyhetsbyrån AFP.

Detta var det första större terrordådet i Pakistan efter räden mot Usama bin Landin, och grupper med koppling till al-Qaida har hotat att hämnas hans död.

Efter dådet tog pakistanska talibaner på sig skulden för attacken.

– Detta var första attacken för att hämnas Usama bin Ladins martyrskap.

Snart kommer större attacker i Pakistan och Afghanistan, sa en talibantalesman till AFP.

Dagens dåd inträffade tre mil norr om staden Peshawar, i den nordliga provinsen Khyber Pakhtunkhwa.

Det är ett område, nära gränsen till Afghanistan, som har sett många liknande attacker mot säkerhetsstyrkorna de senaste åren, från talibaner och andra extremistgrupper.

De senaste åren har flera tusen människor dödats i al-Qaidainspirerade bombdåd i Pakistan, och experter säger att det är en förklaring till att bin Ladin vid sin död tappat mycket av den popularitet han har haft hos delar av allmänheten i Pakistan.

Det har inte varit några omfattande protester här efter hans död.

Ledare i provinsen, som heter Khyber Pahktunkhwa, säger att man inte kan säga säkert vem som låg bakom attacken.

En del pakistanska analytiker säger att dagens attack kan ha planerats före bin Laden-räden och att pakistanska talibaner tidigare felaktigt tagit på sig skulden för attacker.

I stället kan det handla om en utbrytargrupp, som vill hämnas pakistanska militärens jakt på extremister i området.

Här i Pakistan framträdde samtidigt landets armé och spiontjänstchefer inför parlamentet för att försöka förklara hur Usama bin Laden kunnat gömma sig i landet - och hur amerikanska soldater ostört kunde ta sig in i Pakistan.

Det är sällsynt med offentlig kritik mot militären, men en del liberala debattörer tar det här tillfället att kräva att mer makt flyttas över från militären till landets civila ledare.