General Blaskic får sänkt straff

Uppdaterad 16:12
FN:s krigsförbrytartribunal i Haag sänkte på onsdagen straffet för den bosnienkroatiske generalen Tihomir Blaskic från 45 till 9 års fängelse. Blaskic har redan suttit av åtta år och kan släppas fri inom ett par månader.

Torsdagens beslut är en svidande kritik av den hårda domen mot general Blaskic.

Appellationsdomstolen i Haag dömer ut sina kollegor och underkände i princip samtliga åtalspunkter. Dessutom säger överinstansen att domarna gjort flera juridiska feltolkningar av domstolens lagar.

Beordrade attacker mot muslimer
Generalen Tihomir Blaskic ledde de kroatiska styrkorna i centrala Bosnien under 1992--94 och dömdes för att ha beordrat attacker mot muslimska byar.

Blaskic överlämnade sig själv till domstolen 1996 och efter fyra års rättegång dömdes han till 45 års fängelse, det då strängaste straffet som domstolen delat ut.

Blaskic fälldes för brott mot mänskligheten och den internationella Genèvekonventionen.

Ny dom efter arkiven öppnats
Den mildrade domen kom sedan Blaskic försvarare kunnat presentera 8 000 sidor nytt material från kroatiska arkiv.

Det var först efter förre presidenten Franjo Tudjmans död 1999 som arkiven öppnades och regeringen och myndigheter i Kroatien började samarbeta med domstolen i Haag.

Misstag begicks
Förutom ytterligare bevismaterial och nya vittnesmål pekade försvaret på att domstolen begått flera juridiska misstag och inte kunnat leda i bevis att Blaskic personligen beordrat flera av de attacker han tidigare fällts för.

Domstolen slog dock fast att Blaskic gjort sig skyldig till övergrepp mot krigsfångar och civilbefolkningen.

Även den förre bosnienserbiske generalen Radislav Krstic har överklagat sin dom på 46 år för folkmord vid Srebrenica.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista