Risk för akuta problem i amerikansk ekonomi

1:54 min

USA har bara några dagar på sig innan man slår i lånetaket. På måndag når den amerikanska staten maxgränsen för hur mycket pengar man får låna. Än finns ingen lösning i sikte - vilket kan innebära akuta problem för amerikansk ekonomi.

Nedräkningen pågår - USA har bara ett par dygn på sig, och på måndag är tiden ute. Då beräknas USA bildligt talat slå huvudet i lånetaket.

Enligt ett beslut i kongressen så får staten nämligen låna maximalt 14,300 miljarder dollar.

Nu närmar man sig obönhörligt den nivån.

Än finns ingen överenskommelse om lånegränsen ska höjas eller inte.

I gårkväll träffade president Barack Obama republikanska ledare i kongressen för att diskutera lånekrisen - men mötet ledde inte till någon överenskommelse.

Republikanerna kräver att få igenom nya kraftiga budgetnedskärningar om de ska gå med på att lyfta lånetaket.

– Det räcker inte med miljarder i statliga nedskärningar, vi vill ha biljoner, säger republikanernas ledare i representanthuset John Boehner.

Demokraterna och andra sidan svarar att USA aldrig skulle ha slagit i lånetaket såhär snabbt, om inte republikanerna tidigare i år drivit igenom skattesänkningar för de rikaste.

Om ingen lösning nås till nästa vecka så kan det få svidande följder för miljontals amerikaner. Framåt sommaren kan staten bli tvungen att sluta betala ut arbetslöshetsstöd, pensioner och sjukförsäkringar t ex.

Centralbanken varnar för allvarliga konsekvenser för hela världsekonomin.

– I värsta fall kan det leda till en ny omfattande finanskris, säger chefen för Federal Reserve Ben Bernanke.

I ett framträdande inför kongressen igår så vädjade han till politikerna att höja lånetaket, istället för att utnyttja lånekrisen som ett vapen i budgetförhandlingarna.