Elbolagen gör storvinster

Elbolagen kommer nu med sina halvårsrapporter. De tjänar allt mer pengar. Vattenfall gjorde en vinst på över 10 miljarder första halvåret i år.

Störst lönsamhet har bolaget i Sverige, där Vattenfall gör en vinst på drygt 20 kronor på varje hundralapp.

Vinst på tio miljarder
Statliga Vattenfall kom på torsdagen med sin halvårsrapport. Vinsten blev 10,4 miljarder kronor före skatt. Vinsten är 23 procent högre jämfört med samma period förra året, trots att elpriserna då var högre.

De lägre elpriserna har fått försäljningen att minska något. Men trots minskad försäljning ökar alltså vinsten.

Förklaringen till den ökade vinsten är enligt Vattenfall effektiviseringar i de tyska bolagen, men även att de tillverkar mer el i kärnkraftverken i Sverige och Tyskland.

Sverige mest lönsamt
Sverige är Vattenfalls mest lönsamma marknad. Där tjänar Vattenfall över 35 kronor på varje hundralapp kunden betalar. Men då är räntekostnader och engångskostnader för hela koncernen inte med.

Men om man räknar med dem, så blir vinsten drygt 20 kronor per hundralapp. En mycket hög vinstmarginal.

Finska Fortum går också med vinst
Även det finska energibolaget Fortum visar samma tendenser.

Vinsten första halvåret ökar med 38 procent till nästan 8 miljarder kronor trots att försäljningen samma tidsperiod minskat med 6 procent.

Lönsamheten för energibolagen är alltså mycket god.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista