Därför lämnar AMF-ordföranden sitt jobb

Bertil Villard lämnar sitt uppdrag som ordförande för AMF Pension sedan Ekot avslöjat att han ägnat sig åt skatteplanering. Ekots reporter Magnus Thorén, som avslöjade historien, berättar varför avhoppet kommer just nu.

– Efter de tidigare skandalerna i AMF Pension som gällde förra ledningens omfattande ersättningar fanns det inte mycket utrymme för en till liknande historia. Från ägarhåll hade man heller inget intresse av en långdragen debatt som återigen kretsar kring dubbelmoral, ersättningar och etik.

Därför var LO också noga med att tydligt ta avstånd från Bertil Villards agerande redan i går morse. Utan fullt stöd fanns ingen möjlighet för Villard att fortsätta.

Går Villard frivilligt?
– Bertil Villard menar att han noggrant berättat om skatteupplägget för både Svenskt näringsliv och LO innan han tillträdde. Han motiverar sin avgång med att han inte kan känna förtroende för en ägare som inte står upp för honom, utan hävdar att avtalet inte var bekant.

Den här uppgiften bekräftas av Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström medan LO säger att man inte vetat ett dugg om peruansk kupongskatt och de 23 miljonerna.

Vad händer nu?
– Från ägarhåll är förhoppningen nu att den snabba avgången ska kasta glömska över historien och att fokus flyttas till något annat än vad LO och Svenskt näringsliv visste eller inte visste kring Peru-upplägget.