FUKUSHIMA

Regeringens stödpaket till Tepco möts av kritik

1:42 min

I Japan växer nu kritiken mot myndigheterna och regeringen sedan det blivit klart att en härdsmälta inträffat i ett av de havererade kärnkraftverken i Fukushima. Också regeringens beslut i dag att rädda kärnkraftbolaget med skattepengar får kritik.

– Vi kan inte lita på dem, eller hur? Redan när den första informationen om strålningsnivåer kom för två månader sedan, så visade det sig snart att uppgifterna var fel, säger Chikara Nawa.

Han är affärsman och på väg hem från jobbet. Jag träffar honom på järnvägsstationen här i kärnkraftstaden Fukushima.

– Sen har det fortsatt likadant. Vi har fått lugnande besked som senare visar sig vara fel, säger Chikara Nawa.

Det senaste beskedet från kärnkraftbolaget Tepco om att en härdsmälta inträffat spär ytterligare på japanernas misstänksamhet mot informationen från bolaget och regeringen.

Enligt de nya beskeden från bolaget, är hålet litet och eftersom reaktorn var avslagen sedan länge och den improviserade nödkylningen tycks fungera, så är situationen under kontroll.

I dag beslutade regeringen om ett jättelikt stödpaket till kärnkraftsbolaget. Staten kommer att lägga stora summor i en särskild lånefond och samtidigt bildas en ny övervakningsorganisation, där i praktiken det privatägda Tepco ställs under statlig kontroll.

Också det beslutet väcker nu debatt. Kritikerna ifrågasätter varför ett privat företag ska räddas med skattepengar om verksamheten hamnar i svårigheter. Diskussionen påminner inte så lite om debatten i Europa och USA om huruvida banker ska vara så stora att de helt enkelt inte kan tillåtas gå omkull.