”Saab behöver vår hjälp”

1:23 min

Den havererade affärsuppgörelsen mellan kinesiska Hawtai och Saab Automobil har bjudit på ännu en tur i dag när Hawtai har meddelat att diskussionerna trots allt fortsätter med Saab-ägaren Spyker. Samtidigt kryper det allt närmare löning för de 3 500 anställda i fabriken och frågan är om det finns några pengar i kassan hos Saab den 25:e.

I dag kom det ett nytt besked från Hawtai att diskussionerna fortsätter om ett eventuellt samarbete. Hawtais översyn av samarbetsmöjligheterna med Saab kvarstår som en topprioritering, enligt vice ordförande Richard Zhang.

Det var ju han som satt på podiet i Peking den 2 maj tillsammans med Spykerägaren Victor Muller och skrev på ett avtal som visade sig ha kort bäst-före-datum.

Men nu heter det i alla fall från Hawtai att det var kommersiella och ekonomiska faktorer, inte bristen på regeringsgodkännande, som tvingade fram avslutningen av avtalet.

”Saab behöver vår hjälp och vi tror starkt på att vi är den bästa partnern. Vi är mycket fokuserade på att komma fram till en rättvis och resonabel struktur för en långsiktig relation”, uppger Hawtai.

Men klockan tickar för Saab också av andra skäl. Det handlar om lön till de anställda. Fem veckors produktionsstopp och minst 4 000 bilar som inte har producerats. Och försäljningen i maj lär inte bli högre än vad den var i april. Då räckte kassan till aprillönen. Finns det några pengar i kassan som kan betala majlönen, det är frågan.

Det finns de som har svaret men de håller tyst. Lagen är sådan. Enligt MBL ska företaget löpande informera facket om bland annat just detta. Men företaget kan åberopa affärshemligheter och tystnadsplikt.

Och det är bara 12 dagar kvar till den 25:e. Och Victor Muller är återigen i Kina och förhandlar. I nästa vecka, viskas det, ska det bli en förhandling mellan företaget och facket.