Kolfyndigheter ger nytändning i Moçambique

2:24 min

En stor kolgruva i Moçambique har totalt förändrat den lilla stad där fyndigheten finns. Det är den brasilianska gruvgiganten Vale nu invigt sitt största projekt i Afrika, i ett av världens största oexploaterade kolfält.

Den en gång sömniga lilla staden Tete har blivit ett slags afrikanskt Klondyke.
– Med allt kol de hittat här har det blivit jobb och utveckling i staden, berättar Gilbert Bouic som driver ett av de ständigt fullbelagda hotellen i Tete.

De som besöker staden ofta säger att det står nya byggnader klara varje gång man kommer igen. Här öppnas internetcaféer, nya affärer och restauranter medan myndigheterna kämpar med att få el och vatten att räcka i en stad där befolkningsökningen har exploderat.

Affärsmöjligheterna i staden växer också.
– Inom serviceområdet finns det oändliga möjligheter, säger Gilbert Bouic.

Det är kolfyndigheten på andra sidan Zambezi-floden som drar hit en rad internationella investerare, och den största brasilianska Vale har nu invigt sin nya gruva i närvaro av landets president. 

Den första symboliska lasten kol såg dagens ljus under invigningen, men den verkliga produktionen ska komma i gång i juli är det tänkt, om all infrastruktur är klar till dess.

Här i det fattiga Moçambique har mycket fått byggas ut och om. Det byggs även mycket nytt för att klara av en så omfattande produktion.

Bland annat åtgärdas järnvägen som ska transportera kolet till utskeppningshamnarna. Om några år ska en helt ny järnvägslinje stå klar, för att öka kapaciteten för utskeppning ytterligare.

Lokala gräsrotsorganisationer klagar på att de 1 300 familjer som fått flytta på grund av gruvan inte har fått ordentligt byggda hus i ersättning, men för många andra innebär de nya investeringarna möjligheter.

– Folk flyttar in hit till staden från landet hela tiden, för nu finns det arbete här, säger Orocha Amilo som säljer äpplen, läsk och kontantkort till mobilen i en liten kiosk på vägen mellan Tete och kolgruvan.

Även från Zimbabwe, vars gräns inte ligger långt bort, Sydafrika och Brasilien kommer till staden, berättar han.

– Alla är de här för att göra affärer, säger Orocha. Hans egen lilla affärsverksamhet växer, det kommer hela tiden nya kunder, och de har mer och mer pengar att köpa för.

Redan planeras nästa stora projekt i staden, just nu undersöks om man ska flytta hela flygplatsen, eftersom mer kol upptäckts därunder.