Byggindustrin går framåt

Det ser inte bara ljusare ut för svensk ekonomi. Uppgången är stabil och breder ut sig inom fler och fler branscher. Under våren och försommaren har det till exempel börjat hända positiva saker inom byggindustrin.

Den glada nyheten visar en ny rapport från Konjunkturinstitutet där Hans Lindberg är prognoschef.

– Det är på väg att vända inom byggbranschen. Ser man till anställningsplaner planar sysselsättningen ut, men den kan vända uppåt på ett kvartal, säger Hans Lindberg, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Det är alltså beställningar på byggjobb som ökar, själva byggandet har inte satt fart, men allt fler arkitekter efterfrågas.

Tuffar stadigt på
Industriuppgången som satte i gång lite tidigare, tuffar på i allt stadigare takt, bil och telekomföretagen ökade exporten rejält i våras, och på vissa håll kör man produktionen för fullt. En del får jobb.

– Nyanställningarna har redan börjat komma på sina håll. Nyanställningarna sker inom maskinindustrin, motorfordon, uppdragsverksamhet och it-konsulter, säger Hans Lindberg.

Inget genomslag än
Men det stora uppsvinget dröjer.

– Vi har inte sett något egentligt genomslag på arbetsmarknaden. Det kommer nästa år. Konjunkturuppgången kommer då att sprida sig, från produktionen till arbetsmarknaden, säger Hans Lindberg, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista