600 gripna under veckan i Tunisien

1:55 min

I Tunisien är det åter oroligt på gatorna och utegångsförbud nattetid. Över sexhundra personer har gripits den senaste veckan, enligt regeringen. Andra har skadats när polisen gripit in.

Människorättsaktivister hävdar att stora delar av den gamla polisapparaten från Ben Alis diktatur lever kvar. En som anser sig vara ett offer för detta är 23-årige Othman Bouazizi.

– Fraktur i nacken, fraktur i käken, fraktur i näsan, säger han.

Han sitter med hög stel krage och plåster och bandage både i ansiktet och på kroppen. Han går mycket illa för tillfället, höften är också skadad.

Det var för en vecka sedan, på fredagsnatten, när han satt med kompisar på ett café på den stora avenyn Bourgiba här i Tunis, som missshandeln skedde. Tre civilpoliser bad om hans id-kort. När de såg att Othman heter Bouazizi, liksom den unge grönsaksförsäljare som utlöste hela revolten här och hela den arabiska våren, så blev poliserna plötsligt 14 stycken, berättar 23-åringen:

– Mitt namn var problemet, men en polis hade också sett mig på tv när jag uttalat mig för demokrati, säger han. 

Poliserna slog sönder honom med batonger och annat. Andra på caféet greps och fördes bort. Två utländska journalister skjutsade den unge tunisiern till sjukhus, men läkaren undvek att skriva ut ett läkarintyg som skulle kunna fälla poliserna, säger Othman Bouazizi. Vad gör man mot ett system, säger han uppgivet. Polisernas version lär vi aldrig få höra.

Ekot träffar också Nahdi Saousse, också hon med stel krage:

– Jag slogs ner av polisen när jag visade upp ett foto på min bror, som dog av polisens våld i januari, säger hon.

Ungefär 280 personer har dött här i Tunisien under revolten, vilket kan ses som en låg siffra, trots allt. Men många fler har utsatts för polisbrutaliteten.

Varken Othman eller Nahdi tänker dock ge upp kampen för ett fritt Tunisien.