Nytt sexövergrepp inom friidrotten

Ännu en drabbad friidrottare väljer nu att träda fram efter Patrik Sjöbergs avslöjande om att han utsatts för sexuella övergrepp.

En man från Stockholmsområdet berättar för SVT att han som 16-åring, för 25 år sedan, utnyttjades av sin tränare. Tränaren ska under flera årtionden ha utnyttjat unga pojkar.

– Det är lika chockerande och beklämmande som det Sjöberg berättat, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Lennart Karlberg till TT.

Den före detta friidrottaren berättar för SVT att händelsen inträffade under hans första träningspass med klubben. Under en löprunda i skogen masserade tränaren pojken i skrevet och bad honom att ta av sig byxorna.

– Mina föräldrar tog direkt kontakt med klubben och förklarade att man ville gå vidare och göra en polisanmälan. Men de höll tränaren om ryggen och sade att mina föräldrar endast skadade föreningen och att det definitivt inte hjälpte mig att göra en polisanmälan, säger han.

– De (klubben) sade att det bästa var att de själva tog hand om det genom att skicka tränaren på en resa, så att han kom ifrån föreningen för tillfället och inte komma i kontakt med några andra barn.

Tränaren i fråga har inte varit aktiv i klubben på över 15 år, skriver den aktuella klubben på sin hemsida:

"Det är två före detta sprinters som har klivit fram och berättat om övergreppen. Det är inte omöjligt att ytterligare aktiva kan ha drabbats under denna tid", skriver klubbens ordförande.

"Vi vill nu främst rikta våra tankar till de som har drabbats och ber å klubbens vägnar om ursäkt för att dåvarande styrelsen inte gav det stöd som hade behövts för att hjälpa de drabbade".

Föreningen har tillsatt en arbetsgrupp för både akut och långsiktig hantering av frågor som rör sexuella övergrepp:

"Hela klubben måste förebygga så att övergrepp av det här slaget aldrig inträffar igen... skulle det komma till vår kännedom att något liknande förekommer i dag eller i framtiden kommer vi att göra en polisanmälan vid misstanke om brott", skriver ordföranden.

Friidrottsförbundet planerar inga direkta åtgärder till följd av det som framkommit.

– Både Bris och Rädda barnen har krislinjer man kan vända sig till och de har betydligt högre kompetens än oss när det gäller det här, säger ordföranden Lennart Karlberg till TT.

– Annars är det här en helt ny historia och jag har inte information för att kommentera det enskilda fallet. Men det är fortfarande lika beklämmande oavsett vem eller vilken klubb det handlar om.

– Det här är 25 år sedan. I dag har vi en idrottsrörelse som ser annorlunda ut. Men vi har ingen anledning att vara mindre vaksamma för den sakens skull.

– Idrotten har ett ansvar och det är berättigat med en samlad ursäkt till alla som drabbats. Tyvärr kan man aldrig förebygga de här hemskheterna. Om det gick att förebygga brott skulle det inte finnas i samhället.

TT